szerző:
hvg.hu

Az 57 országot vizsgáló felmérésben az utolsó negyedben kullogunk.

A Mastercard Női Vállalkozói Indexe összesen 5 régióban, Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, összesen 57 országban vizsgálta a női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozásokat. A kutatás kimutatta, hogy a fejlett országokban sokkal több forrás és lehetőség áll a nők rendelkezésére, ide értve a tőkét, a pénzügyi szolgáltatásokat és a felsőoktatási programokat is.

A második alkalommal elvégzett kutatás szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban.

Magyarország az összesített index 41. helyén végzett. Ez az eredmény több alpontszámból áll össze, ezekben pedig felemás eredményeket jeleznek a magyar mutatók. A női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő. E mellett sok női vezető is van a vállalkozások élén. A női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások magas arányának köszönhetően ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban. Ám nem olyan jó a helyzet, ha például azt vizsgáljuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyi megtakarításuk van, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Ebben a tekintetben Magyarország a 43. helyen áll a listában.

Az index arra is rámutatott, hogy az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére az index legelső helyéig emelték az országot már második éve.

A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével. Az olyan fejlődő országok, mint Ghána (46,4 százalék), Malawi, Nigéria vagy Uganda (33,8 százalék) és Vietnam (31,3) esetében magasabb a női vállalkozók aránya. Ők azonban a szükségtől vezérelve, a túlélés érdekében vállalkoznak, nem férnek hozzá pénzügyi tőke és a támogató szolgáltatásokhoz.

A legjobb 10 ország, ahol a nők kedvező helyzetből indíthatnak vállalkozást

1. Új-Zéland – 74.2
2. Svédország – 71.3
3. Kanada – 70.9
4. Egyesült Államok – 70.8
5. Szingapúr – 69.2
6. Portugália - 69.1
7. Ausztrália – 68.9
8. Belgium - 68.7
9. Fülöp-szigetek – 68.0
10. Egyesült Királyság – 67.9

Női tulajdonú vállalkozások aránya az összes vállalkozáson belül – A legjobb tíz ország

1. Ghána – 46,4%
2. Oroszország – 34,6%
3. Uganda – 33,8%
4. Új-Zéland – 33%
5. Ausztrália – 32,1%
6. Vietnam – 31,3 %
7. Lengyelország – 30,3%
8. Spanyolország – 29, 4%
9. Románia – 28,9%
10. Portugália – 28,7%

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!