Itt az új MNB-program: jön a minősített vállalati hitel
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Magyarországon járt Rosa Vañó, az olívaolaj-készítés spanyol bárónője, a világ egyik legjobb olívamalom és -ültetvény, a Castillo de Canena tulajdonosa és kereskedelmi igazgatója. A csúcsminőségű extra szűz olívaolaj titkairól kérdeztük. Meg sok másról is.
hvg.hu: A Castillo de Canena – számos elnyert súlyos szakmai díj mellett – a világ egyetlen EVOO (extra virgin olive oil – extraszűz olívaolaj)-malma, amelyik picual fajtaolajával háromszor is maximum pontszámmal végzett a Flos Olei szakmai katalógus listájának első helyén – legutóbb idén, 99 ponttal. Azt gondolom, ha valaki, önök tudják, mitől lesz egy extraszűz olívaolaj a földkerekség legjobbja?
Rosa Vañó: Nos, több tényező is kell ahhoz, hogy egy olajat a világ legjobb olívaolajának nyilvánítsanak; mindegyik egyformán fontos, és egyformán lényeges része az egész folyamatnak. Nagy a szerepe a termelőnek – azaz nekünk –, a tapasztalatainknak, hagyományainknak, a folyamatos kutatás-fejlesztésnek; ahogy az ültetvényekről gondoskodunk, ahogy a fáknak gondját viseljük. De ugyanilyen fontosak a mezőgazdasági fejlesztések, a szüret időpontjának gondos megválasztása, maga az olajkinyerés módja. Ezeken a területeken rengeteg figyelmet fordítottunk a folyamatos fejlesztésre. Az olívamassza alacsony hőfokon tartása is kulcsfontosságú a kimagasló ízhatás eléréséhez.
Nagyon sokat dolgoztunk a tárolási fázison is: azon, hogy temperált tartályban, védőgáz alatt tartsuk az olajat az oxidáció elkerülése érdekében, hogy a vevők mind az 52 országban, ahol jelen vagyunk, az év 365 napján ugyanazt a Castillo de Canena-élményt kapják.
Eredetileg saját használatra készült, így igazi csúcsolajakról van szó |
Az olívaolaj-világ legelismertebb katalógusa, az Olaszországban kiadott, csaknem 900 oldalas Flos Olei több mint 50 ország mintegy 500 gyártójának nagyjából ezer extraszűz olívaolaját elemzi. A katalógusban – amely tartalmazza az összes olívaolaj-termelő régió leírását, történelmi és kulturális információkat, termelési adatokat, a tipikus fajtákat és a származási névvel védett területeket – csak a több mint 80 pontot elérő extraszűz olajok szerepelnek. A Castillo de Canena az olasz és angol nyelvű katalógus eddigi összes (12) kiadásában szerepel. A Reserva Familiar hagyományosan az olívász családok által saját használatra visszatartott legjobb olívaolaját jelzi. Ma már ezeket a csúcsolajokat is palackozzák, vagyis a Reserva Familiar megjelölés mögött legtöbbször nagyon vagány, kifejezetten kiemelkedő minőségű csúcsolajat kell sejteni. |
Hol készül a világ legjobbnak választott extraszűz olívaolaja?
A Castillo de Canena az olívaolaj-világ szívében, az andalúziai Jaénban található – ahol a táj ezüstös zöld, és amerre a szem ellát, mindenütt olajfákat látni. Maga a birtok a modern precíziós gazdálkodás mintaképe; "kizárólag a legjobb technikákat alkalmazzuk: bio (organikus) és biodinamikus (Demeter) minősítéssel, teljes egészében fenntartható gazdálkodásban működünk. Picual, arbequina és royal fajtákkal dolgozunk. Évente mintegy 150 ezer kilogramm olívaolajat termelünk. Kifejezett célunk, hogy a malmunk Spanyolország legjobb, kutatás-fejlesztéssel leginkább támogatott, legprofesszionálisabb malma legyen. Munkánkat minden tekintetben a folyamatos fejlesztés jellemzi."
A gyökerek |
Mielőtt Luis Vañó Martinez 1780-ban belevágott az olívaolaj üzemszerű termelésébe, bódéjuk, a Canena kastély már több mint ezer éve állt ilyen-olyan formában. A Guadalquivir-folyó völgye az ország jobb adottságú területei közé tartozik, és ezt már a rómaiak is nagyon tudták; emlékezzünk, hogy Baetica provincia (nagyjából a mai Andalúzia) adta az egyik legjobb olajat a birodalomnak. Így eshetett, hogy a kastély alatt római alapok vannak, magát az épületet pedig az arabok hozták tető alá. 1931-től már látogatható is a Vañó család tulajdonában áll kastély. Na, ők aztán tényleg a legprofibbak között vannak, eltekintve most az évek óta tartó díjesőtől. Például a szürettől számított legfeljebb 4 órán belül olaj lesz a bogyókból, ami unikális, vagy hogy nincsen prémium alatti olajuk, illetve olyan kompromisszumok nélküli termelést visznek, hogy ma már Demeter minősítésű fajtaolajuk is van. A 2016-ban az év olívászatának választott farm ’17-ben "csak" maximális 98 pontot kapott, hogy aztán 2018-ban Reserva Familiar Picual tételüket szintén maximális (immár 99) ponttal megválasszák az év EVOO-jának. |
hvg.hu: Az önöket képviselő magyar olívaolaj-szakkereskedésben hallani gyakorta, hogy az olívaolaj készítése egy szint felett éppúgy "művészet", mint a borkészítés. Önök is így gondolják ezt?
Rosa Vañó: Hahaha, igen! Színtiszta művészet, méghozzá gyakran elég sok kihívással jár, és sok kreativitást igényel. A magyar barátaink, akiket ön említ, pontosan tudják, micsoda alkímia és milyen csodák rejlenek az extraszűz olívaolaj készítésében. Minden évjárat, minden szüret más, a természet szeszélyessége sokszor meglepi az embert.
hvg.hu: Hogyan fogalmazná meg a Castillo de Canena ars poeticáját?
Rosa Vañó: Már régen megfogalmaztunk, sőt írásba foglaltunk egy komplett, rendszerszintű protokollt a megfelelő termesztési technikáktól az olaj kinyerésén át egészen az eladási fázisig. Mindezen felül pedig van egy „Vállalati hitvallásunk”, ami a lehető legszélesebb körben előírja és szabályozza, hogy milyen szemlélettel irányítsuk a cég társadalmi felelősségvállalását, de szabályozza még a csapatunkkal való kapcsolattartást, a munkakörnyezetet, a méltányos bérezést, a fenntartható, környezettudatos működést, a vevőinkkel, (csomagolástechnikai) beszállítóinkkal való kapcsolattartást, a jogi és pénzügyi kötelezettségeinket, és így tovább.
hvg.hu: A minőség a művészek számára szinte minden esetben fontosabb szempont, mint a mennyiség, de ha már itt tartunk: lehet-e kiemelkedő minőségű extraszűz olívaolajat készíteni nagy mennyiségben?
Rosa Vañó: Úgy hisszük, hogy igen. Ha az ember egyszer képes átlátni, sőt irányítani ezt a folyamatot, ha odafigyel a fáira, ha meggyőződésesen követi az előírásokat, nem látom be, miért ne lehetne ezt nagyobb mennyiségben is megismételni.
hvg.hu: Melyikben hisznek jobban, a fajtaolajokban vagy a házasításban? Egyáltalán, van-e egy ilyen kérdésnek létjogosultsága?
Rosa Vañó: A fajtaolajok esetében – ahogy mi látjuk – komoly precizitás kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, gazdag aromájú és kiemelkedő minőségű olívaolajat tudjunk előállítani. Egyszerűnek tűnik, hiszen látszólag csak a friss bogyó "levét" kell kipréselni, pedig valójában hihetetlenül nagy kihívás, mert a teljes folyamat során – ide értve a termesztést is – pontosan be kell tartani a szigorú előírásokat, de úgy tűnik, az eredmények végül minket igazolnak.
Extraszűz olajak és árak |
A legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus – és nem vegyi – úton előállított extraszűz olívaolaj, ahol a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t. Az extraszűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, egyebek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja. Az extraszűz olívaolajok esetében jogszabály rögzíti, hogy a szabad zsírsavak részaránya – vagyis a savtartalom – nem lehet több, mint 0,8%. Az olaj savtartalmára és egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálati eredményeket minőségtanúsítványon tüntetik fel.
Inkább salátára való, de még mindig nem túl drága olajok, amikkel főzni azért már túlzás kissé, de még "beleférhet": 3200-4500 forint literenkénti árig mennek, de ezek között már nagyon-nagyon jó olajok vannak. "Csak" salátára, illetve tisztán vagy mártogatni ajánlottak az egyre drágább és egyre csúcsabb olajok, it már 0,5 literben határozzák meg az árakat: 3400-9400 forint, de a felső határ, mint minden másnál a világpiacon, itt is a csillagos ég. |
hvg.hu: Egy ilyen elismerés, mint a szakmai katalógus díja, mennyiben növeli az érdeklődést a termékek iránt?
Rosa Vañó: Igazából fantasztikusan jól használható eszközt ad az ember kezébe. Az extraszűz olívaolajok világa bővelkedik a legkülönfélébb versenyekben, díjkiosztókban, ragsorokban és kalauzokban, ezek nagy része inkább helyi, regionális jellegű, és nem nagyon tart számot közérdeklődésre, a többin pedig azért volna mit fejleszteni. De ha az ember a világ legkomolyabb, legprofesszionálisabb, ráadásul olasz vezetésű olívaolaj-kalauza, a Flos Olei legnagyobb díját kapja, az már vitathatatlanul jó belépőnek számít.
hvg.hu: Más piacokhoz viszonyítva milyennek látják a kelet-európai, azon belül a magyar piacot?
Rosa Vañó: Magam is meglepődve, de nagy örömmel tapasztaltam első kézből, milyen szakmai tudást halmoztak fel, és milyen komoly érdeklődést tanúsítanak a kelet-európai régió országai a gasztronómiáról, azon belül is az olívaolajról. Rekordidő alatt tudtak felfejlődni, és ma már értik és tiszteletben tartják az olívaolaj-készítés minőségi kritériumait és értékeit. Higgye el, könnyebb ilyen tehetséges és nagyon komoly szakértőkkel dolgozni Magyarországon, mint egyesekkel Nyugat-Európában.
hvg.hu: Egy évtizeddel ezelőtt teljesen képtelen ötletnek tűnt volna, hogy nálunk olívaolaj-szaküzlet nyíljon, mégis megtörtént. Úgy tudjuk, hogy Magyarországon, de a régióban is a pomázi olívaolaj-szaküzlet az egyetlen, de mindenképpen a legjelentősebb viszonteladójuk. Ha jók az értesüléseim, nemrégiben meg is látogatták a boltot. Hogyan kerültek kapcsolatba velük, és milyennek látják a "közös" jövőt?
Rosa Vañó: Ők kerestek meg minket úgy három éve. Meséltek a vállalkozásukról és arról is, hogy a Castillo de Canena olajokat is be akarják venni a kínálatukba. Amint megismertük a vállalkozást, rögtön tudtuk, hogy nekünk is ott a helyünk. Isabel Alameda kolléganőm, aki az európai eladásokat viszi, két éve látogatott el először a szaküzletbe, és ma is napi kapcsolatban áll velük. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a mi olajaink is fent vannak a bolt polcán.
hvg.hu: A mostani látogatást megelőzően járt már Magyarországon, találkozott vezető magyar gasztronómiai nevekkel, séfekkel, szakértőkkel, és a találkozók során milyen kép alakult ki a magyar szcénáról?
Rosa Vañó: Igen, néhány éve ellátogattunk Magyarországra. Rendkívül meglepődtünk, hogy Budapesten mennyire virágzó a gasztrokultúra. Megismerkedtünk pár Michelin-csillagos séffel, akik elkezdték használni az olajainkat, és találkoztunk fantasztikus séfekkel, akik beleszerettek a Castillo de Canena színes világába. Ma már olyan csúcséttermekkel dolgozunk, mint a Nobu és olyan ötcsillagos szállodákkal, mint a Kempinski, a Four Seasons vagy a Marriott. Elképesztő, hogy mennyire nyitottak a séfek az új olívaolajokra, és általában a magas minőségre. Budapest abszolút ott van az európai gasztroszcéna élvonalában.
hvg.hu: Az egészséges életmód térhódítása hajtja az extraszűz olajok iránti keresletet, ami azonban növel(het)i a hamisítás veszélyeit is. Mekkora rongálást tudnak okozni a hamisított, illetve nem transzparens módon előállított olajok a tisztán dolgozó, követhető előállítási folyamattal dolgozó malmok számára, mérhető-e a hitelességi veszteség?
Rosa Vañó: A hamisítás minden szinten, minden kategóriában borzasztó sok kárt okoz. A hamisítók rövid távon gondolkodnak, minden termelőnek, minden márkának ártanak, és rombolják a vásárlói bizalmat és elköteleződést.
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Mit mutatnak a kutatási adatok? Kell aggódni a munkahelyek elvesztése miatt?
Változásokat jelentettek be a Demján Sándor Tőkeprogramhoz kapcsolódó Demján Sándor Tanácsadási Voucher Programban.
A cégértékelés egy bonyolult, összetett folyamat, vannak azonban széles körben elfogadott értékelési módszerek, amelyek erre alkalmazhatók.
Az orosz elnök, aki alig négy órát töltött az USA területén, már el is utazott Moszkvába.
Az együttműködés fontosságát hangsúlyozták, ám részleteket egyikük sem árult el. Trump viszont már Vlagyimirnek hívja a „nagyszerű politikusnak” nevezett orosz vezetőt.
A szakemberek érdeklődve figyelték, miként viselkedik az amerikai és orosz elnök a tárgyalásuk előtt.
A hidegfront északnyugat felől érkezik, de majd csak az éjjeli órákban.