Gigabírságot kapott a Telekom

Gigabírságot kapott a Telekom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cég Ercsiben szabálytalanul épített ki hálózatot, az NMHH szerint szándékosan vette semmibe a jogszabályokat.

Csaknem egy éven keresztül szabálytalanul nyújtott szolgáltatást a Telekom Ercsiben, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 72,8 millió forintos bírságot szabott ki a cégre. A közlemény szerint a Telekom tavaly márciusban befejezett új hírközlési hálózatáról csak késve tájékoztatta a hatóságot, és azt is csak akkor, amikor erre már felszólítást kapott. Ráadásul a hálózat kiépítését nem fejezte be határidőre, így az építésre szóló jogosultság lejárta után is még tovább építkezett.

Az NMHH ezután felszólította a Telekomot, hogy nyújtson be fennmaradási engedély iránti kérelmet, amit csak idén áprilisban kapott meg, tehát az az előtti időszakban szabálytalanul üzemeltette a hálózatot. A hatóság szerint ráadásul súlyosbító körülmény, hogy a szolgáltató évtizedek óta a magyar elektronikus hírközlési piac legjelentősebb szereplője, jelentős jogi apparátussal és tapasztalattal rendelkezik, így pontosan ismeri a jogszabályokat, mégis a szolgáltatás szabálytalan elindítása mellett döntött.

A Magyar Telekom az elmúlt években több településen is szabálytalanul létesített hálózatot, ami miatt már többször kapott büntetést: 2016 májusában és augusztusában 10-10 millió, 2017 februárjában pedig 20 millió forintra bírságolta a céget az NMHH, a vezető tisztségviselője pedig több esetben is külön büntetést kapott.

Hozzászólások