szerző:
hvg.hu

Őrizetbe vették az alföldi kisvárosban a Mini Hungary Parkot, félmilliárd forint uniós pénzből felépítő cégekben érdekelt vállalkozót. Az ügyben már letartóztatták a beruházás gesztorát, és az akkor az uniós pályázatoknál eljáró ügynökség munkatársát is.

Teljes körű vallomást tehetett a Mini Hungary Park ügyében hónapokkal ezelőtt őrizetbe vett egykori lapfőszerkesztő, ez vezethetett most üzlettársa előállításához – az őrizetbe vételről a Csongrád Megyei Főügyészség adott ki közleményt. Pénteken döntenek a vállalkozó letartóztatásáról.

A Mini Hungary Park uniós pályázaton nyert pénzből épült fel, némi csúszás után három évvel ezelőtt adták át a Nagy- Magyarország műemlékeit 1:25 kicsinyítésben ábrázoló együttest. A beruházás mentora, a Délmagyarország egykori főszerkesztője volt, aki Mórahalmon született, akkor azt mondta, hogy ezért választotta a park helyszínéül a Szegedhez közeli kisvárost. A Bornemzet Kft. tulajdonosaként pályázott, a projektet pedig a Mitt Zrt. menedzselte, a kivitelező az Öthalom Kft. volt. Egyébként az Irányító hatóság, mivel már menet közben szabálytalanságokat észlelt, csökkentette a támogatás összegét, végül megépült a látványosság, igaz, a beruházás teljes összegét tavaly visszakérték. Tulajdonképpen ekkor ment csődbe a Bornemzet Kft., így került a park az önkormányzat tulajdonába a ráköltött összeg tizedéért.

2010-ben a Bornemzet Kft. ötven százalékot meghaladó tulajdonába lépett a MITT Zrt., amelyet pedig a SZEVIÉP alapított, majd az akkor a milliárdos vállalkozói követelésekről elhíresült cég csődje után ebben a zrt.-ben a SZEVIÉP-et más cégek váltották, de mindegyik a jelenleg csődbűntettel megvádolt cégvezető érdekeltségébe tartozott. 2015-ben a MITT Zrt. kiszállt, de olyan cégek léptek a helyére, amelyek szintén az előbb említett cégvezetőhöz köthetők. Úgy tudjuk, hogy a most őrizetbe vett vállalkozó a SZEVIÉP egyik meghatározó tulajdonosa lehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren