szerző:
hvg.hu

A Transparency International Magyarország szerint igencsak aggályos, hogy nettó jegyárbevételekkel és különféle megbízásokkal tavaly és idén összesen 118 millió forintot pumpált át a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF saját vezetőinek cégébe.

A Pécsi Stop még májsuban kereste fel a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft.t-t azzal, hogy érdeklődjön, miért van szerződése olyan céggel, az Aktorral, melynek tulajdonosai között a POSZF vezetői is szerepelnek.

Az Aktor Produkció Nonprofit Közhasznú Kft.-t 2017 áprilisában alapították, fő tevékenységi köre az előadó-művészet. A cég ügyvezetője Szűcs Gábor "Medve", aki a POSZT fesztiváligazgatója is egyben. Rajta kívül a POSZF-ot ügyvezető igazgatóként irányító, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-nél gazdasági vezetői pozícióban ülő Magyar Attila és az országos színházi találkozó egyik tulajdonos szervezetének, a Magyar Teátrumi Társaságnak a titkára, Szabó László is megtalálható a tulajdonosok közt. A negyedik tulajdonos egy bizonyos Kővári Andrásné, akinek egy másik cégében Kővári Zsuzsanna az ügyvezető, és a POSZF produkciós igazgatóját is ugyanígy hívják.

A pécsi önkormányzat egyébként tavaly a csődközeli helyzete miatt a POSZF-ban lévő minősített többségét átadta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek. Emiatt viszont a zárszámadások idén már nem voltak nyilvánosan elérhetőek május 31. előtt.

Nyáron a lap csak egy semmitmondó választ kapott, így még aznap közérdekű adatigénylést nyújtottak be a POSZF felé, amelyben kikérték az összes, 2017. január 1. és 2018. 05. 31. közt keletkezett szerződést. Bár az ilyen igénylésre a megkeresettnek a hatályos törvények szerint 15 napja van válaszolni, ezt még egyszer 15 nappal meg lehet hosszabbítani, a POSZF nem reagált. A lap végül a Transparencyhez fordult, tőlük a POSZF 330 ezer forintot kért volna az anyagokért.

Miután a Transparency szűkítette a kört – csak az Aktor és a POSZF között létrejött szerződéseket kérték ki – végül megkapták azokat. A szerződés szerint a POSZF és az Aktor között azért jött létre együttműködés 2017. június 20-án (vagyis már a tavalyi országos színházi találkozó után 3 nappal), mert a POSZF ugyan előadó-művészeti szervezetek versenyeztetését végzi, de nincs regisztrálva előadó-művészeti szervezetként (bár a tevékenységi köreiben ez is szerepel).

A szerződés szerint az Aktort azért vonták be, mert ez a cég jogosult a jegyárbevételek utáni tao-pénzek lehívására, és így növelhető a színházi találkozó szakmai programjaira fordítható forrásösszeg. A lap szerint, bár az Aktor belépését a tao-törvény felől nézve még el is lehetne fogadni, addig a szervezés megosztása már érthetetlen, hiszen a POSZF lefedi szinte az összes olyan tevékenységi kört, amit az Aktor regisztráltatott magának. A színházi tao-pénzek körül egyébként több furcsaság is tapasztalható, erről a hvg.hu is írt itt, itt és itt.

A megismert szerződések szerint a POSZF és a különféle színházak és társulatok között már létező kontraktusokba utólag léptették be az Aktort, mint harmadik szereplőt, és a POSZF bruttó 32 581 890 forint (nettó: 25 655 034 forint) jegybevételt engedett át az Aktornak, emellett további 12,55 millió forint értékben kötött vele szerződéseket. Idén az Aktor nettó 47 530 000 forintot (ha kivonjuk belőle a produkcióvásárlásra fordítandó 14 millió forintot, akkor 33 530 000 forintot) söpört be a POSZF-tól, az átengedett nettó jegyárbevétellel  együtt ez 79 809 536 forint (ha levonjuk a 14 millió forintos produkcióvásárlási kikötést, akkor 65 809 536 forint). Az idei találkozóra a POSZF az államtól 70, a pécsi önkormányzattól 40 millió, taóból 20 millió forintot kapott.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője a Pécsi Stopnak úgy fogalmazott, erősen aggályos az, hogy a közpénzből működő POSZF a bevételei egy részét a saját vezetői érdekeltségébe tartozó cégnek adja át. „A korrupcióellenes civil szervezet azt fontolgatja, hogy hivatalosan is kezdeményezi Páva Zsolt polgármester intézkedését” – tette hozzá a szervezet jogi vezetője.

A POSZF október 9-én kiadott közleményében arról számol be, hogy a találkozó tulajdonosai (a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. többségi tulajdonos, valamint a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) újabb három évre, 2021. december végéig szavaztak bizalmat a POSZF vezetőinek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Egy hét éve eltűnt fiatal férfi maradványai lehettek a Dunából kiemelt autóroncsban

Egy hét éve eltűnt fiatal férfi maradványai lehettek a Dunából kiemelt autóroncsban