szerző:
hvg.hu

A településfejlesztési pályázatoknál mostantól bizonyítani kell, miért annyi pénzre van szükség.

Visszafogná a kormány a túlárazást az uniós projekteknél, legalábbis ezzel kapcsolatos új útmutatót adott ki – írja a Portfolio. A kormány EU-pályázati oldalán olvasható tájékoztatóban az szerepel: „olyan költség elszámolása maradéktalanul nem lehetséges, amelyről bizonyítható, hogy az a piaci árak jellemző szintjét meghaladta".

A szigor a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (VEKOP) vagyis a magyarországi települések támogatására irányuló pályázatokat illeti. A portál ezt azzal magyarázza, hogy így csökkenhet az uniós auditok és az emiatt elvárt büntetések kockázata. A piaci ár igazolása a pályázó feladata, a hatóság pedig ellenőrizheti.

Némileg enyhíti persze a szigort, hogy az árszint azért nem olyan alacsony, hiszen ma jóval magasabb az átlagos árszint például az építőiparban, mint egy-másfél évvel ezelőtt. A felső korlát mindenesetre fékezheti a további áremelkedést.

Feltételezhető, hogy több részletszabályt is Brüsszelben írtak, vagy legalábbis a bizottság kedvére akartak tenni a megalkotásukkor. Például elvárják, hogy legalább három árajánlatot nyújtsanak be a kifizetési igényléskor, ezeknek pedig függetlennek kell lenniük a megrendelőtől és egymástól is. Ettől eltérni csak egyedi engedéllyel lehet.

Az uniós pályázatokon tapasztalható túlárazás miatt számtalan kritika érte a hatóságokat. Emiatt utasította el az Európai Bizottság az M4 autópálya építésének a támogatását, az Elios közvilágítási projektjeinek árazása (és egyéb visszásságai miatt) pedig az OLAF is vizsgálódott.

További részletek és részszabályok a Portfolio cikkében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel