szerző:
Lengyel Miklós

Több mint 200 ezer gyereket érinthet a nagy oltási botrány. Milyen országban élünk? – kérdezték milliók a Weibón, a kínai Twitteren, amikor kiderült: egy nagy gyógyszergyár olyan oltóanyagot dobott piacra veszettség ellen, mely veszélyeztetheti azok életét, akik megkapták az oltást.

A Changchun Changsheng gyógyszergyárban a legelemibb higiéniai szabályokat sem tartották be. Az ellenőrzést úgy verték át, hogy meghamisították a jelentéseket, illetve lefizetették a helyi ellenőröket. Az igazgatót és 14 vezetőt, illetve ellenőrt letartóztattak – számolt be az Új Kína Hírügynökség. A cég működési engedélyét visszavonták. Sanghajban a tőzsdén azonnali hatállyal megszüntették a kereskedést a gyógyszergyár részvényeivel.

Megvesztek ott az elvtársak?

Ezt kérdezte állítólag Hszi Csin-ping elnök amikor eljutott hozzá a hír, arról, hogy a veszettség elleni oltóanyag veszélyes, különösen a gyerekekre, akiknek az immunrendszere kevésbé fejlett. Júliusban robbant ki a botrány, de a gyógyszergyár már régóta árusította a kétes hatékonyságú oltóanyagot. Hszi Csin-ping elnök a második számú vezetőre,Li Ko-csiang miniszterelnökre bízta a probléma megoldását. A kormányfő közölte: a gyógyszergyár átlépett egy erkölcsi határt, ezért bűnhődnie kell. Megkezdték a veszettség elleni oltóanyag kivonását a hatalmas ország piacáról. Aztán megszületett a döntés a vezetők letartóztatásáról és a horribilis bírságról, amelynél nagyobbat még nem kapott gyógyszergyár Kínában.

1890 millió jüan, vagyis 1,3 milliárd dollár

Ennyit akar behajtani a kínai állam a gyógyszergyáron, mely természetesen csődbe ment. Ez rekordösszeg, de Kínában távolról sem ritka esetről van szó. A BBC a gigabírságról beszámolva azt írja, két éve 88 millió dollár értékű gyógyszert koboztak el hasonló okból Kínában, ahol a közvélemény ugyancsak kritikus a hazai gyógyszerekkel kapcsolatban.

A kínaiak a külföldi gyógyszereket általában előnyben részesítik, mert a múltban sokan kínos tapasztalatokat szereztek. Alapvető gond a higiénia hiánya. Néhány éve a nagy AIDS-botrány kapcsán kiderült, az injekciós tűk sterilizálása nem történt meg. Sokan meghaltak emiatt. Most állítólag nem volt haláleset a kétes értékű veszettség elleni oltóanyag miatt, de tekintettel a szigorúan ellenőrzött sajtóra, ezt a hivatalos hírt sem lehet igazán biztosra venni. (via Új Kína Hírügynökség, BBC)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom