Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Európa egyik konyhaművészeti szempontból legmagasabbra értékelt országában, Franciaországban, az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a minőségi marhahús fogyasztása. Sokan megállítanák a folyamatot, van is rá receptjük.
2012-ben még személyenként 24,2 kilogramm marhahúst ettek meg a franciák, de 2017-re 22,8-ra csökkent a frissen sült steakek, a lassan főzött, például húsleveshez használt vörös húsok fogyasztása. Az okok szinte már evidensek: egyre több kutatás jelzi, hogy a vörös hús hosszú távon ártalmas az egészségre, például rákkeltő lehet. Aztán a vizsgálatok egyre inkább igazolják a tömeges, nagyüzemi marhatartás környezetromboló hatásait is. Számít az állatvédők érvelése is, amely a nagyüzemi marhatartást veszi célba. Mindezek alapján az idei, Párizsban rendezetett „Le Salon International de l’Alimentation”, tehát a nemzetközi élelmiszeripari kiállítás egyik fő témája a vörös hús megmentése volt.
Ehhez persze össze kell egyeztetni a régi jó ízeket a modern követelményekkel. A francia termelők idén egy angolul írt jelmondattal álltak elő: ” French beef, a taste of terroirs”. Vagyis: francia marhahús, a francia termőterület speciális ízével. És ez nem kamu. Hiszen például a charolais-i marha már régóta a világ legjobbjai közé tartozik. De a francia tenyésztők inkább Írországra tekintenek, ahol a szabad tartás, a legeltetés évszázadok óta kiváló húst produkál. A francia középhegység (Le Massif Central) 22 megyéje 2019 elején, részben az ír tapasztalatok alapján, új márkanevet vezet be, amely a szabad tartást promotálja. Az utóbb évtizedek ugyanis az ipari módszerekkel, brutális állattartási technikával működő nagy agrárcégek diadalmenetéről szóltak, miközben a minőségi terméket produkáló kis családi gazdaságok tízezer számra mentek tönkre. De most változik a világ, ígérte a kiállításon az új francia agrárminiszter.
1,7 milliárd eurós állami támogatást kapnak a minőségi marhahúst termelő és a környezetvédelmi szabályokat is betartó kisgazdaságok. Közben egyre több netes applikáción lehet ellenőrizni a boltban vett marhahús minőségét. Mivel Franciaországban minden terméken ott a származás helye és a részleteket rejtő Termékkód, (code barre), egy kattintással ellenőrizhető a hús minősége. Persze, mindez az árban is érzékelhető. De az élet minőségére kényes nyugat-európai országokban egyre többen fizetnek többet jó minőségű és egészséges termékért. (via Le Figaro)
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
A tranzakciós illeték kiterjesztése jelentősen átalakíthatja a Revolut és más neobankok vállalati díjstruktúráját.
Adózási és adatszolgáltatási kötelezettségek 2025. július 16. és 2025. augusztus 31. között.
Van a kártyás fizetés elfogadásánál kevésbé költséges megoldás is már a piacon: a qvik rendszer használatával a költségek 30–40 százalékkal mérsékelhetők.
A szerző 10 éve jógázik a jóga őshazájában, mesterfokozatot is szerzett jógatudományból Indiában. Szeretettel Delhiből sorozatunk írása.
A Tisza szigetek volt koordinátora az Irány a Jövő Párt elnöke.
Az USA közéletének legnagyobb sztorija végzetes is lehet az amerikai elnök számára.
Egyre inkább úgy érződik, hogy a magyar kormánypárt nem csak az online világban kerül vesztes helyzetbe.
Nem ez az első eset, hogy a tiszásokat fenyegetik.
A Gyurcsány-tánc óta nem láttunk ilyet.
Bozó Szabolcsot a bátyja beszélte rá, hogy tegye fel a képeit az Instagramra – és csoda történt.