szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple profitja nem csak fejlesztőinek zsenialitásán múlhat, hanem olykor a gyártást végző beszállító cégek „kreatív” munkaerő-alkalmazásán is.

A Le Figaro a londoni Financial Times-ra hivatkozva számol be a legújabb lebukásról. Az ügyet a hongkongi bázisú Sacom nevű civil szervezet derítette fel. A munkaügyi visszaélés helyszíne Kína egyik metropolisza, Csungking (Chongqing), ahol a Quanta Computer nevű cég az Apple Watch készülékeket szereli össze. Ez a cég egyike az Apple világszerte működő 750 partner vállalatának. A Quanta Computer helyi gimnazisták tucatjait fogadta néhány hetes szakmai gyakorlatra. Az elvben deklarált cél az volt, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagítsák a tanórákon korábban megszerzett tudást. De a gyakorlati tapasztalat megszerzéséből de facto rabszolgamunka lett.

A 120 gyakornokból harmincan merték elmondani a Sacom munkajogi civil szervezet vizsgálódó munkatársainak, hogy éjszakai műszakra kényszerítették őket. Aki visszautasította az éjjeli melót, azt a tanárok azzal riogatták, hogy a képzési időszak végén nem kapják meg a bizonyítványt. Az Apple a nagy cégekre jellemző közleményben reagált a leleplezésre. Közölték, hogy náluk zéró tolerancia van, vagyis semmilyen munkajogi szabály megsértését nem tűrik el. De azért hozzátették, hogy vizsgálat indul a Quantra Computer csungkingi üzemében. De nem ez az első eset.

Tavaly egy másik nagy Apple beszállító, a Foxconn közép-kínai üzemében több száz gyakornok diákot napi 11 órás munkára kényszerítettek. Őket az iPhone X összeszerelésén dolgoztatták. Az Apple akkor úgy reagált, hogy az érintett gyakornokok önként vállalták a pluszmunkát. Közben még különösebb sajtóvisszhang nélkül 44 munkajogi szabálysértést tapasztaltak az Apple-nél, ez 50 százalékos emelkedés a megelőző évhez képest. A FT szerint ezek a visszaélések azzal magyarázhatók, hogy már Kínában is nő a munkabér, ezért a nagy multik a diák gyakornokokat de facto bérrabszolgaként használják, legalábbis arra pár hétre, amíg az üzemben töltik szakmai gyakorlatukat. (via Le Figaro)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH