szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közép-európai szinten is jelentős cégcsoport alakulhat ki Balogh Levente vezetésével. Az ásványvízkirálynak sosem okozott gondot eladni valamit, és most még azzal sem kell bíbelődnie, hogy felépítsen egy márkát.

Fiatalkorában még a Budapesti Honvéd profi cselgáncsozójaként volt ismert a magyar ásványvízkirály, Balogh Levente, aki most a Karlovarské minerální vody cseh céggel együtt a PepsiCo üdítők és élelmiszerek forgalmazójaként regionális élelmiszer-birodalom élére került.

Balogh tizennyolcszor nyerte el a magyar bajnoki címet, ám sportolói karrierje lezárásakor sem az ismeretlenbe ugrott, amikor húszévesen, 1989-ben italokkal kezdett el foglalkozni. Első munkahelye az Olympos-TOP Kft. volt, ahol üzletkötőként és raktárosként is dolgozott édesapja, Balogh Sándor mellett, aki akkortájt főágazat-vezető volt a cégnél, korábban pedig ő volt az egyik megalkotója a Márka üdítőital-családnak.

Balogh Levente
©

A Kertészeti Egyetem főiskolai karán élelmiszer-tartósító technológusi végzettséget szerző fiú új cégébe is követte édesapját: az 1989-ben alapított Vitapress Kft.-nél 1990-ben kezdte meg karrierjét, az apja által gyártott termékeket adta el. A marketing fontosságára már ekkor ráérzett: ő találta ki azt, milyen kiszerelésben forgalmazzák az árut, a címkéket is ő tervezte – ez a munka később is fontos szerepet játszott a karrierjében.

Balogh Levente apja, Balogh Sándor nemcsak alapítója volt a gyümölcslé-előállítással és élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó társaságnak, de amikor a kilencvenes évek elején kinőtte a törökbálinti telephelyét, és ezért egy szentkirályi tsz-melléküzemág telepén terjeszkedett, ő táratta fel a később aranyat érő szentkirályi ásványvizes kutat is. Ezt akkor, 1993-ben jobbára a szörp és üdítő gyártásához szükséges víz biztosítására használtak fel.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. telephelyén szénsavmentes ásványvíz palackozása
©

Ekkor még túlzással sem lehetett aranybányának nevezni a helyet. Sőt, a céget sem, amelyben kereskedelmi és marketingigazgatói tisztségig jutott el Balogh Levente, mielőtt 2000 környékén felajánlotta volna édesapjának, hogy átveszi tőle a boltot.

Azt maga is igyekezik nyilatkozataiban tisztázni, hogy a masszívan veszteséges társaságot nem megörökölte, hanem megvásárolta. 250 millió forint adott érte, még ha ennek a nagyobb részét az édesapja által biztosított kölcsönből is állta, amelyet a későbbi forgalomból törlesztett.

A cég a mai napig működik, a gyümölcslé egyik speciális formáját, zsugorfóliába csomagolt gyerekpezsgőt gyárt és forgalmaz honlapja szerint a világ ötven országába. Éves árbevétele rendre meghaladja az egymilliárd forintot, bombasikernek mégsem lehet nevezni, hiszen a tavalyi évet is veszteséggel zárta.

Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke beszél
©

Az aranyat érő díj

Az igazi bomba a Szentkirályi Kft. lett, amelyet 2003-ban alapított Balogh Levente, hogy a helyi kutakból kinyert vízből csomagolt ásványvizet értékesítsen. (Egyébként az ásványvíz értékesítése nem ekkor kezdődött, sőt a kétdecis palackok még a Lufthansa járatain is elérhetők voltak néhány évvel korábban.)

A piaci sikerhez a víz kiváló minőségén túl egy olyan marketingkampány kellett, amelyre a mai napig emlékeznek a fogyasztók: 2004-ben a termék elnyerte a világ legjobb ásványvizének járó „Aqua-Eauscar”-díjat.

Nagy István agrárminiszter (b) elindítja a termelést Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke (b2) és Alessandro Pasquale, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tulajdonosa és a KMV Csoport (Karlovarské Minerální Vody Group) vezérigazgatója jelenlétében a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. új üzemcsarnokában a kapacitásbővítő beruházás avatása napján Szentkirályon 2018. szeptember 19-én.
©

Arra már kevesebben emlékeznek, hogy a díjat valójában nem a brand, hanem a cég egy terméke nyerte el, és az elismerés, illetve a kiállítás, amelyen azt kiosztják messze nem olyan jelentős a szakmában, mint ahogy azt a Szentkirályi igyekezett beállítani, mikor a palackokra azt írta a cég: terméke a „világbajnok”. Emiatt – és mert a társaság azt állította, a szentkirályi víz különleges tulajdonságokkal bír – a Gazdasági Versenyhivatal is megbüntette a céget.

Érdekes, hogy az eljárásban a hivatal még azt állapította meg, a díj elnyerése idején a társaság részesedése a hazai ásványvízpiacon mindössze 2,5-3 százalékos volt. Egy évvel később, a díj körüli hírverésnek is köszönhetően már piacvezető volt a társaság a szénsavmentes ásványvizek piacán: a mennyiség 16,5 százalékát tudhatta magáénak a 2005. első negyedéves eladási adatok alapján. Az ugrásszerű keresletnövekedést hatalmas fejlesztésekkel igyekezett kielégíteni a társaság. A keresletet pedig olyan, a magyar piacon nem gyakori reklámarcokkal generálták, mint Luís Figo portugál futballsztár.

Erre megvolt a fedezet, hiszen az alapítás évében még mindössze 16 milliós árbevétel a következő évre megtízszereződött, 2005-ben pedig már 4 milliárd forintot ért el a belföldi értékesítésből a Szentkirályi Kft. A kiugrást lassabb, de biztosabb növekedés követte, így 2015-re, amikor a cégcsoport beolvadt a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t is magába foglaló Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), már tízmilliárdos bevételű céggé nőtte ki magát. 2017-ben pedig már csaknem 16 milliárd forintos bevételt szerzett az itthoni és a külpiacokon a holding, amelynek piaci részesedése Magyarországon 282 millió palack ásványvíz eladásával 38 százalékos volt.

A Szentkirályi-trükk: eltűnik, hogy megmaradjon

A körülményekhez képest elég jó megoldást választott a Szentkirályi tulajdonosa, amikor a cégét „becserélte" egy nemzetközi társaság kisebbségi részesedésére. A realitás az, hogy egy nagyon sikeres magyar márka előtt ma leginkább ez az út járható: a tulajdonos legalább részben nyeregben marad, így tagozódik be a nemzetközi cégfelvásárlások láncolatába.

A CEMW holding az olasz Pasquale család tulajdonában levő cseh Karlovarské Mineralní Vody csoport és Balogh Levente közös vállalata, amelyben a magyar üzletember "meghatározó kisebbségi tulajdonos" – tulajdonrészét nem árulja el. Ennél is fontosabb azonban, hogy ő lett a Szentkirályra bejegyzett holding elnöke, és ő felel a kreatív és a marketingfeladatokért is.

Ez lehetett a magyarázata annak is, hogy Balogh belement az üzletbe. Felismerte: egyedül tovább növekedni nem lesz képes egy olyan piacon, ahol a fogyasztás már messze nem növekszik olyan ütemben, mint korábban, viszont egy olyan fúzió részese lehetett, amelyben garantálni tudja, hogy nem tűnik el az általa felépített márka.

©

A Szentkirályi növekedésével együtt Balogh vagyona is szép lassan duzzadt: a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató kiadvány 2006-ban még 5 milliárdosra tette, 2017-ben 22,5 milliárdot ért el, 2018-ban pedig ezt is meghaladja négymilliárd forinttal.

Ehhez hozzájárult az a januárban bejelentett üzlet is, amelyet a Napi.hu kiadványa egyszerűen úgy jellemzett: a kis hal „lenyelte” a nagy halat. A PepsiCo ugyanis valódi multicég, amely leginkább magába szippant kisebb cégeket, itt pedig éppen az ellenkezője történt: egy regionális társaság olvasztja magába a világ egyik legismertebb üdítőgyártójának az érdekeltségeit. Balogh célja nem más, mint hogy két helyi vállalatból Közép-Európa legnagyobb üdítőital- és ásványvízgyártójává nője ki magát az olasz partnerrel alapított csoport.

Vízből mindenesetre nincs hiány Szentkirályon a terjeszkedéshez: a működő három kút éves hozama másfél milliárd liter.

Összejött a Szentkirályi nagy üzlete: Balogh Leventéé a magyar Pepsi

2500 fős cégcsoport jön létre Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Kullancsszakértő: ne dobjuk ki a kiszedett kullancsot!

Kullancsszakértő: ne dobjuk ki a kiszedett kullancsot!

Unokázós csalók: 17 éves fiút is elfogtak a rendőrök - videó

Unokázós csalók: 17 éves fiút is elfogtak a rendőrök - videó

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára