szerző:
hvg.hu

A Hermina hol azzal került a hírekbe, hogy hamis fotókkal reklámozta fejlesztéseit, hol az állítólag már fizető vevői alól húzta ki a lakásokat, de nyomozás folyik ellene egy szürreális állványlopási ügyben is.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Hermina Center Ingatlanforgalmazó Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a hivatalhoz több piaci jelzés érkezett a társaságról, amelyek a vállalkozás feltételezhetően tisztességtelen kereskedelmi kommunikációs gyakorlatára utaltak.

A vállalkozás 2016 májusa óta azt a benyomást kelti mind a közösségi oldalán, mind a honlapján megjelenő szöveges és vizuális elemekkel, hogy azok az általa forgalmazott ingatlanokat, továbbá az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat, építési-berendezési lehetőségeket mutatják be. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján azonban valószínűsíthető, hogy a cég nem az általa forgalmazott ingatlanokról, hanem más épületekről készült fotókat, ábrákat, alaprajzokat használt fel.

A versenyhivatal szerint a Hermina Center Kft. nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt el, amikor törölte a közösségi oldalán megjelenő, a szolgáltatására, kereskedelmi kommunikációira nézve negatív véleményeket, és kizárólag a dicsérő bejegyzéseket jelenítette meg.   

A GVH továbbá vizsgálja azt is, hogy a cég által forgalmazott, passzívházként népszerűsített ingatlanok valóban passzívházak-e, mert valószínűsítheti, hogy az ingatlanok nem felelnek meg a passzívházzal szemben meghatározott követelményeknek, így azok ilyen minőségét a vállalkozás nem tudja megfelelően alátámasztani.

A netes képmegosztókról leszedett fotók már régóta vicc tárgyát képezik a közösségi médiában, és a céggel kapcsolatban szerkesztőségünkbe is több bejelentés érkezett. Tavasszal számoltunk be róla, hogy egy zuglói fejlesztésüknél több vevő is úgy járt, hogy kifizették a teljes vagy részleges vételárat, amikor levelet kaptak a kivitelezőtől, hogy megszűnt a szerződésük. A társaság a nyersanyag- és munkaerőhiányra hivatkozott, miközben a ház továbbra is épült. A károsultak ügyvédje szerint arról lehet szó, hogy a kivitelező drágábban akarta már eladni a lakásokat, mint amennyiért 2-3 éve leszerződött.

Októberben pedig azzal került a hírekbe a Hermina, hogy egy cég bérbe adta a 300 millió forintot érő állványzatát a Hermina Happy Land 5-6. ütemében épülő házaknál a XIV. kerületben, a Hermina azonban közölte velük, hogy ennek töredékéért megvette azt egy szóbeli megállapodás alapján – és nem hajlandó visszaadni. A Hermina Center Kft. március végére több mint 23 millió forinttal tartozott a cégnek, áprilisban pedig már egyáltalán nem akart fizetni. A vállalkozó feljelentést tett a zuglói rendőrkapitányságon, de a hatóságok végül elutasították a nyomozás megkezdését, az indoklás szerint azért, mert a vita polgári peres kérdés, ugyanis nem igazolható a sikkasztás ténye.

A BRFK szerint azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet, ezért ők nem sokkal később megindították a nyomozást. A rendőrség végül csak október elején foglalta le az állványzatot, addig a Hermina Center Kft. használta azt. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz, a Hermina továbbra is azt állítja, ők megvették az állványzatot 92 millió forintért, és egykori bérbeadó még tartozik is, ezért ők is eljárást kezdeményeztek.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – olvasható a GVH közleményében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Kórházba került Janukovics

Kórházba került Janukovics