szerző:
hvg.hu

Több uniós állampolgár megy el az Egyesült Királyságból, mint ahány érkezik. A vállalkozások már most szenvednek a munkaerőhiánytól, és súlyos problémákra számítanak az egészségügyben, oktatásban, valamint az építőiparban is.

A statisztikák szerint az év második felében 27 ezer uniós állampolgár érkezett azzal a szándékkal az országba, hogy legalább egy évig marad, ugyanakor 30 ezren hagyták el az Egyesült Királyságot. A nemzeti statisztikai hivatal szerint az Egyesült Királyságban csaknem egy évtizede nem tapasztaltak negatív nettó migrációt – írta a Financial Times.

Éves összehasonlításban az derült ki, hogy hat év óta az idei első félévben volt a legalacsonyabb az Egyesült Királyságba érkezők száma; 74 ezerrel érkeztek többen, mint ahányan távoztak, holott 2016-ban – a Brexit-referendum előtt – 189 ezer volt a különbség. A statisztikai hivatal szerint nemcsak kevesebb munkavállaló érkezik az unióból a szigetországba, hanem jelentősen növekedett az Egyesült Királyságból induló migráció is.

A nem uniós országokból érkező bevándorlók száma viszont 2004 óta a legmagasabbra, 248 ezer főre emelkedett. A legtöbben Ázsiából érkeztek. Az oxford Migration Observatory igazgatója, Madeleine Sumption viszont kétkedését fejezte ki a nem uniós országokból érkező bevándolrók számával kapcsolatban, mivel “komoly gondok” akadtak a méréskor, és az adatok túlzóak lehetnek.

Egy friss felmérés szerint a szigetország vállalkozásainak 92 százaléka azt vallja, hogy gondjaik lesznek a munkaerőhiánnyal, illetve a betanítással is, elsősorban az oktatás, az egészségügy és az építőipar területén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén