szerző:
hvg.hu

Az elnök szerint szó sincs bezárásról, 2030-ig új stratégiával állnak elő.

Pozitív éves adózás előtti eredményre számít a Mátrai Erőmű Zrt. vezetése, holott a vállalat az első fél évet még 5,9 milliárdos mínusszal zárta – derül ki abból az interjúból, amelyet a társaság elnöke, Valaska József adott a Világgazdaságnak.

A cikkből kiderül, hogy a társaság tavaly csaknem 9,1 milliárdos hiánnyal zárt, az új tulajdonos, a Mészáros-csoport által választott menedzsment azonban több eredményes intézkedést hozott, és sikerült növekedési pályára állítani a gazdálkodást: a hiány már október végére 818 millió forintra olvadt.

A beszélgetésben szóba került, hogy a magyar állam mellett az Opus Global Nyrt. lett a Mátrai Erőmű egyik fő tulajdonosa. A cseh EPH csoport jövő júniusi távozásával pedig már hetven százalék fölötti irányító befolyása lesz a társaságnak az erőműben.

Az Opus tulajdonszerzését fontos üzenetnek gondolom az erőmű munkavállalói szempontjából is, hiszen a cég Mészáros Lőrinc egyik fő befektetése, ami stabil jövőképet jelent az itt dolgozóknak

– jelentette ki Valaska József, aki elárulta azt is, hogy a Keleti bánya már januárban szenet adhat, a bükk­ábrányi naperőmű pedig a tervezett áprilisi határidő előtt üzembe áll.

A vezérigazgató szerint "félrevezetőre sikerültek" azok a sajtóértesülések, amelyek a Mátrai Erőmű bezárásáról szóltak. Kijelentette, hogy 2030 után is működik majd az erőmű. Ami a vállalat 2030-ig szóló megújulási programját illeti, az elnök két dolgot emelt ki:

  1. a szénalapú termelés nyereségessé tételét és fenntartását legalább 2030-ig,
  2. a karbonszegény technológiák bevezetését.

Az új stratégiában a termelés részben a gázra, részben a megújuló energiaforrásokra, a biomasszára, az RDF-hulladékra és a napenergiára alapozódik, de megjelenik az üzleti szegmensben az energiatárolás és a szabályozás is, mert ezek elengedhetetlenek az ellátásbiztonság érdekében – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával