szerző:
hvg.hu

Pintér Sándor hét éven át vezette a biztonsági céget, amely most az MTVA székházát őrzi, majd eladta azt Simicska Lajos egykori helyettesének. A Civil Biztonsági Szolgálat 2010 óta a vagyonvédelmi piac nagyágyúja.

A fegyveres őrség mellett Pintér Sándor egykori cége is őrzi az MTVA székházát – vette észre az mfor.hu a hétfő reggeli balhéról feltöltött facebookos videókban. Más kérdés, hogy a portál nem talált sem az állami média honlapján, sem a közbeszerzések között egyetlen olyan szerződést sem, amelyet ezzel a céggel, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel kötöttek volna.

A vállalat már eddig is sikeres szereplője volt az állami közbeszerzéseknek: a Bisnode információi szerint az elmúlt egy évben 1 milliárd forintnál is nagyobb értékben nyert közbeszerzéseken, igaz, legtöbbször konzorcium tagjaként indul a pályázatokon. Az MVM-től, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől is kapott megbízásokat. A hvg.hu-nak már 2011-ben arról panaszkodtak más vagyonvédelmi cégek vezetőit, hogy esélyük sincs, ha egy pályázaton a CBSZ ellen indulnak, de a Vagyonvédelmi Kamara elnöke szerint ez csak a vesztesek irigykedése volt.

A CBSZ árbevétele általában 12 milliárd forint körül alakul évente, így 2013-2015-ben másfél, azóta kicsit több, mint évi egymilliárd forint profitot termelt. A dolgozói létszáma sokáig 180 körül ingadozott, idén azonban nagy bővítésbe fogtak, már 263 alkalmazott van.

Az őrző-védő vállalatot még 2001-ben alapították, amikor Pintér Sándor az első Orbán-kormány belügyminisztere volt. Pintér neve többször is felbukkan a cégiratokban, de arra nagyon odafigyel, hogy hivatalosan szerepet csakis akkor vállaljon a cégben, amikor a Fidesz ellenzékben van. 2003 és 2010 között előbb közvetlen irányító részvényesként, majd többségi befolyású, végül újra közvetlen irányító részvényesként vezette a vállalatot, emellett 2003-2004-ben tíz hónapig vezérigazgató volt, utána 2009-ig vezető tisztségviselőként dolgozott. 2008 októberétől 2010 márciusáig igazgatósági tag volt.

Pintér Sándor
©

Pintér két héttel a Fidesz győzelmét hozó 2010-es választás előtt szállt ki a cégből, onnantól kezdve a két hónappal korábban, 2010 januárjában alapított Prostasia Zrt. a vállalat egyetlen tulajdonosa. Hiába volt újonnan alapított cég a vevő, Pintér jól tudhatta, kinek adja el a vállalatát: amikor a Prostasia megalakult, a tulajdonosaként a Civil Biztonsági Szolgálat egyik igazgatósági tagját, Kántor Tibort jelölték meg, a székhely pedig az ő lakcíme lett. Kántor egyébként korábban az APEH-ban dolgozott, amikor Simicska Lajos volt az adóhivatal elnöke, ő a helyettese volt.

A Prostasia 2015 és 2017 között minden évben 0 forint árbevételt szerzett, dolgozói létszáma 2015-ben még 1 ember volt, azóta 0 fő. Azért a Civil Zrt. így sem áll túl távol a belügyminisztertől: az igazgatója idén tavasz óta Tasnádi László, aki 2016-ig Pintér rendészeti államtitkára volt.

A belügyminisztert a hétfői botrány után megkérdezték arról, hogy ő ad-e utasításokat a biztonsági őröknek, akik kihajították az ellenzéki képviselőket az állami tévéből, de Pintér nem adott egyenes választ. Ráadásul itt két különböző szerepkörről van szó: a fegyveres őrök valószínűleg a Belügyminisztérium utasításait követik, az ugyanott dolgozó magáncégek helyzete azonban más.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél