Kimaradhatnak az egyéni- és kisvállalkozók a csokozásból

Kimaradhatnak az egyéni- és kisvállalkozók a csokozásból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem lehet csokot igényelni olyan ingatlanra igényelni, amely bármilyen vállalkozás székhelyének számít.

Nem lehet olyan ingatlanra csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) felvenni, amelybe vállalkozás székhelye van vagy lesz bejegyezve - írja a 24.hu, amelynek egy olvasója hívta fel a figyelmet erre.

Az illető a bankban szembesült azzal, hogy a családi ingatlan bővítéséhez nem tud csokot igényelni, mert egyéni vállalkozóként a vállalkozás székhelye is oda van bejelentve.

A lapnak a Pénzügyminisztérium és a Magyar Államkincstár nem reagált a kérdéseire, de az Erste Bank, az OTP, a CIB, a Raiffeisen Bank és az MKB is megerősítette, hogy

csok és vállalkozási székhely ugyanazon az ingatlanon nem fér össze.

Ezt a 2016-ban hozott kormányrendeletek is rögzítik, ezekben ugyanis az áll, hogy a támogatott ingatlannál nem megengedett a lakáscéltól eltérő hasznosítás. Az új lakásos csok-rendeletben, és a használt lakás vásárlásáról, bővítéséről szóló csok-rendeletben is az áll, hogy ha a lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják, akkor a csok összegét késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni.

Ha pedig a támogatás alapjául szolgáló lakást vállalkozási tevékenységre használják, vagy oda vállalkozás székhelyét jegyzik be, az lakáscéltól eltérő hasznosításnak minősül, ezért ilyen ingatlan csok-támogatással nem finanszírozható.

Ez pedig azt jelenti, hogy azok az egyéni- vagy kisvállalkozók, akik saját otthonukba jegyzik be a vállalkozásukat, nem csokozhatnak.

Hozzászólások