szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jóval több kőfaragó, ács és tetőfedő kellene a munkálatokhoz.

Már megindult a hétfőn leégett párizsi Notre-Dame újjáépítésének szervezése, a francia vállalatok egymással versengve adakoznak eurómilliókat a renoválásra, szakértők szerint azonban így is évtizedekig tarthat majd a székesegyház újjáépítése.

Máris jelentkezett azonban több probléma is, így például hogy a leégett fa tetőszerkezet újraácsolásához olyan nagy fákra lenne szükség, amelyek már nincsenek Franciaországban, a Compagnons du Devoir nevű szervezet főtitkára, Jean-Claude Bellanger szerint pedig az is gondot fog okozni, hoyg nem lesz elég szakképzett munkás az építkezéshez.

Bellanger kedden találkozott a francia munkaügyi miniszterrel a Notre-Dame újjáépítésével kapcsolatos kormányülés előtt, az AFP-nek pedig arról beszélt, hogy ugyan vannak olyan vállalkozások, akiknek elég tapasztalata lenne egy ilyen munkához, de az újjépítéshez több kőfaragóra, ácsra és tetőfedőre lenne szükség, az kellene, hogy most szeptemberben 100 kőfaragó, 150 ács és 200 tetőfedő kezdje meg a tanulmányait, különben más építkezésektől fogja elvonni a Notre-Dame a munkaerőt.

A szervezet most mindenesetre kihasználja a lehetőséget, és azzal csábítja ezekre a szakmákra a fiatalokat, hogy ha 16 évesen most elkezdik a hatéves képzésüket, akkor akár a székesegyház felújításán is dolgozhatnak.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Egy járvány idején osztozunk a hülyeség kockázataiban"

"Egy járvány idején osztozunk a hülyeség kockázataiban"

Megtette első "lépéseit" a hatalmas japán robot

Megtette első "lépéseit" a hatalmas japán robot

Szinte bejáratósan új 20 éves Mercedes S-osztály keresi új gazdáját

Szinte bejáratósan új 20 éves Mercedes S-osztály keresi új gazdáját