szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem igaz, hogy a magyar gazdák kárára átcsoportosítanának forrásokat a migráció támogatására - derül ki az Európai Bizottság képviseletének közleményéből.

„Nem engedhetjük meg, hogy a magyar gazdák kárára átcsoportosítsanak forrásokat Brüsszelben a migráció támogatására” – mondta nemrég Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott. A Fidesz EP-kampányában többször kezdtek el azzal riogatni, az Európai Bizottság terve az, hogy a gazdák támogatására szánt pénzt átcsoportosítják a bevándorlás támogatására. A testület magyarországi képviselete most reagált a vádakra.

Mint írták, a költségvetési vitában az agrárpolitika és a migráció annyiban kapcsolódik egymáshoz: a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a vidéken élő, EU-n kívüli állampolgárok társadalmi befogadásának támogatására a Vidékfejlesztési Alap forrásaiból szánjanak valamennyit. De ez nem kötelező, az országok továbbra is szabadon dönthetnek arról, hogy élni szeretnének-e ezzel a lehetőséggel, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Ráadásul ez nem is valami nagy újdonság: már a mostani, 2014-2020-as EU-s költségvetési ciklusban is ez a rendszer működik, az Európai Bizottság most csak azt javasolta, hogy minden mehessen tovább ugyanígy 2020 után is.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a közös agrárpolitika keretében az egyes tagállamok számára javasolt vidékfejlesztési támogatások összege nem függ attól, hogy mennyit fordítottak vagy szándékoznak fordítani menekültek integrációjára.

Az erre fordítandó összegekről a tagállamok maguk döntenek saját prioritásaik alapján, azaz a jövőben is Magyarország dönti el, hogy a vidékfejlesztési forrásokból mennyit szán a kedvezőtlen helyzetű társadalmi csoportok integrációjára

 – írták.

Az agrártámogatások összege valóban csökkenni fog, de ennek az oka egészen más: az uniós költségvetéshez jelentős mértékben hozzájáruló Egyesült Királyság várhatóan elhagyja az EU-t.

Ráadásul Magyarország egész jól járhat így is, ha a mostani formájában menne át az Európai Bizottság javaslata, akkor az egy főre eső mezőgazdasági támogatás itt lenne a hatodik legnagyobb az egész EU-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!