szerző:
Lengyel Miklós

Több, mint 72 ezren haltak meg túladagolásban az Egyesült Államokban és ebből 47600 a "fájdalomcsillapítók" részesedése. Kínából hozzák és Mexikóból csempészik be a fentanilt, amely letarolja a szegénynegyedeket, mert olcsó és nagy ütős szer. Igen gyakran halálos.

Trump elnök Kínát okolta

Látva a bajt, az USA elnöke ezt a fegyvert is bevetette a kínaiak elleni kereskedelmi háborúban. Személyesen kérte meg Hszi Csin-ping elnököt: lépjen közbe, mert az Egyesült Államokban megkezdődött a várható élettartam csökkenése! Ezért a szakértők elsősorban azokat a "fájdalomcsillapítókat" okolják, melyek a kispénzű fiatalokat rövid időre a „mennyországba”, majd gyakran a temetőbe segítik eljutni.

Óriási üzletről van szó 

Erre mutatott rá Geoffrey Berman ügyész Manhattanben, aki az első jogi akciót indította a gyógyszerkereskedők ellen fentanil ügyben. A Rochester Drug Cooperative viszonylag kis cég, de ott van az USA tíz legnagyobb forgalmazója között. A kereskedelmi forgalma több mint évi egymilliárd dollár. Több, mint 1300 gyógyszertárat szolgál ki. A főnökei elmulasztottak meggyőződni arról, hogy az általuk forgalmazott szerek gyógyszerek-e vagy épp kábítószerek. Több, mint kétezer gyanús szállítmányról tud az ügyészség Manhattanben. A két főnök gyorsan vádalkut kötött. Elismerték a bűnösségüket és azt is, hogy elmulasztották tájékoztatni a DEA-t (Drug Enforcment Administration), mely hivatalból üldözi a kábítószer csempészetet.

 Kedden állt bíróság elé az ex-vezérigazgató, aki 1991 és 2017 között állt a gyógyszer- nagykereskedelmi cég élén. Laurence Doud először az AFP hírügynökségnek ismerte el, hogy bizony hibáztak. Az oknyomozó riporterek ugyanis rámutattak bizonyos nyilvánvaló anomáliákra, melyeket azután az ügyész úgy fogalmazott meg, hogy a pénz megszerzése érdekében tudatosan mulasztották el a kötelező vizsgálatot, illetve a jelentéstételt a DEA-nak. A vezérigazgató és az ellenőrzésért felelős helyettes elismerte a bűnösségét.

20 millió dolláros büntetést fizetnek

Ezt jelentették be az ügyvédek a bíróságon, ahol cserébe félmillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték az ex-vezérigazgatót. Ez még csak a kezdet- hangsúlyozta Geoffrey Berman ügyész, hiszen a fentanil és más hasonló szerek több ezer ember korai halálát okozták. Mi lesz a csempészettel?

Április elsejétől a kínaiak is tilalmi listára helyezték a fentanilt 

Hszi Csin-ping elnök megígérte Donald Trumpnak, hogy intézkedik az ügyben. Ezen ne múljon a kereskedelmi háború befejezése. Kínában tehát immár tilos az előállítás, de persze kérdés, hogy ez mit jelent a gyakorlatban. A fentanil ugyanis olyan, mint a dizájner drogok, a képlet egyszerű módosításával ki lehet bújni az ellenőrzés alól. A 2018-as év túladagolási eseteinek számáról még nincsen hivatalos adat, de a szakértők szerint rosszabb lett a helyzet a bevezetőben említett 47600 halotthoz képest. Nyilván nemcsak emiatt csökken a születéskor várható életkor az Egyesült Államokban, de a DEA szerint ennek is fontos szerepe van. Ezért indította meg az első pert a gyilkos fájdalomcsillapítók ellen az ügyészség New York-ban, ahol fogadkoznak: a 20 millió dolláros büntetés még csak a kezdet volt- számol be a párizsi Le Monde.

Már a dark weben üzletelő nehézfiúk sem mernek hozzányúlni a droghoz, amit még a heroinnál is könnyebb túladagolni

A nagyobb kábítószer-kereskedők azért kezdték el „betiltani” (vagy inkább bojkottálni) a fentanilt, mert az túl sok halálesethez vezet, és ezért túl nagy figyelmet kap – írja a Guardian hatósági tájékoztatásra hivatkozva. Hasonló még soha nem fordult elő, most először minősítettek a bűnözők túlságosan kockázatosnak egy kábítószert. A lépéssel egyébként a legnagyobb pusztításra képes lőfegyverekkel és robbanószerekkel azonos kategóriába lökték ezt a szintetikus opioidot – ebből is látszik, mennyire veszélyes szerről van szó. A fentanil egyes fajtái akár több ezerszer erősebbek lehetnek a heroinnál. Alapvetően a legerősebb fájdalomcsillapítók hatóanyagaként használatos, de Amerikában már több jelentős drogpiacon elfoglalta a heroin helyét. 

Tovább mélyíti a krízist, hogy a fentanilt kifejezetten könnyű beszerezni

Problémát jelent az is, hogy a fentanilt – éppen példátlan erőssége miatt – nagyon kis adagokra porciózva is megéri szállítani, amelyek nehezebben akadnak a hatóságok hálójába. Komoly hírértéke volt tavaly ősszel annak, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában egy rendkívül veszélyes, halálos méregnek számító kábítószert, fentanilt találtak. A szer légipostával érkezett Kínából, és azóta kiderült, hogy egy férfi és egy nő rendelte, az előbbi feladta magát, az utóbbit már korábban elfogták. Ő a saját nevére rendelte a fehér port Kínából, összesen több mint 500 grammot. Csak hogy igazán megdöbbentő legyen a nagyságrend: a fentanilból két milligramm is halálos lehet, ami nagyjából egy gramm heroinnak felel meg.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Vállalkozás

Bárkinek, bárhova küldenek egy nagyon durva kábítószert Kínából, ha kéri

A morfiumnál ötezerszer erősebb kábítószer, karfentanil exportját ajánlja tucatnyi kínai cég. A halálosan veszélyes drog egy kilogrammját mindössze 2750 dollárért, vagyis átszámítva nagyjából 750 ezer forintért, bármiféle kérdezősködés nélkül szállítják bárkinek az Egyesült Államokba vagy akár az Európai Unióba – számolt be riportjában pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Új videó jött: ilyen lesz a Motorola összehajtható telefonja? Nem lenne rossz

Új videó jött: ilyen lesz a Motorola összehajtható telefonja? Nem lenne rossz

Az ellenzék EP-kampányt színlel, de már azt lesi, hol találhat fedezéket

Az ellenzék EP-kampányt színlel, de már azt lesi, hol találhat fedezéket

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Salvini Sorosozott egy jót és beszólt Ferenc pápának is

Salvini Sorosozott egy jót és beszólt Ferenc pápának is

Trump migránsokat telepít át Florida demokrata irányítású városaiba

Trump migránsokat telepít át Florida demokrata irányítású városaiba