szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az idézett megállapítás a felhasználótól származik, és szerepel a kábítószer-fogyasztásról tavasszal készített brit kormányzati jelentésben. A beszámoló a nagy-britanniai drogfogyasztás jelentős, 8 százalékos emelkedésének okait kutatja.

Vince O'Brien, a brit kábítószer-ellenes küzdelem vezetője a Guardiannek elmondta, hogy új, méregerős és méregdrága kokain jelent meg a piacon Nagy-Britanniában. A Calli egy grammjának ára 100 font, miközben korábban ez az ár 40-70 font között mozgott. Őfelsége leggazdagabb alattvalóit célozzák meg ezzel az új droggal a kábítószer-kereskedők, nem eredménytelenül. „Amíg ekkora a kereslet, és ilyen nagy a kínálat, addig nem sokat tehetünk” – vallotta be őszintén a lapnak Vince O'Brien.

Ha elkapnak egy drogkereskedőt, azonnal jön a helyére egy másik. Letartóztatásokkal ezt a problémát nem lehet megoldani

– állítja a tapasztalt parancsnok, aki a piac törvényeit idézi: ha milliók hajlandóak nagy pénzt áldozni a kábítószerre, akkor ebből a bizniszből milliós haszon származik. Márpedig ennek óriási a vonzereje. Miután egyre nagyobb a kereslet a fejlett országok kábítószer-piacán, a termelők sem tétlenkednek. 2012 óta a duplájára nőtt az előállított kokain mennyisége Kolumbiában. A dél-amerikai ország az első számú exportőr, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok az USA segítségével évtizedek óta nagy kampányokat folytatnak a termelők és a kereskedők ellen.

Nemcsak a kokain, de a marihuána piacán is ugyanez a helyzet

Ezt állítja két francia újságíró, aki könyvet írt a világkereskedelemről, melynek címe Big Marihuana. Xavier Deleu és Stephanie Loridan azt vizsgálta, hogy vajon a marihuána legalizálása mit változtatott a helyzeten. Kanadában, Kaliforniában és az USA néhány más államában legalizálták a marihuánát, így egy kicsit kifehéredett a biznisz. Ezért is engedélyezték, mert így az államok ebből bevételt remélhetnek, míg korábban csak a kábítószer-kereskedők váltak villámgyorsan dollármilliomosokká, a nagyfőnökök pedig milliárdosokká.

Persze aki túlságosan szem előtt van, az könnyen börtönbe kerülhet, mint El Chapo, a Köpcös, aki mexikói létére lenyúlta a nagy kokainbizniszt az USA-ban. Most életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban. Mexikóban ugyanis kétszer is megszökött a börtönből, méghozzá a hatóságok támogatásával. Ügyvédei azt állították: a köztársasági elnökök is kaptak védelmi pénzeket Mexikóban. Az érintettek persze cáfoltak, de Latin-Amerikában mindenki tudja: a kábítószer-milliárdok csakis úgy keletkezhetnek, hogy a hazai hatóságok behunyják a fél szemüket.

Venezuela titkosszolgálatának főnökét például az amerikaiak azzal vádolták, hogy a kábítószer-kereskedelem egyik irányítója Latin-Amerikában. A tábornok időközben átállt Maduro elnök ellenfeleinek oldalára. Pompeo külügyminiszter egyből közölte: a titkosszolgálat áruló főnökét azonnal levették a feketelistáról. Feledve tehát a kábítószer-kereskedő múlt, ha most politikailag hasznos szerepet játszhat egykori főnökével szemben Venezuelában.

A kábítószer elleni küzdelem harcosai valószínűleg mindenütt a világon ezért osztják brit kollégájuk véleményét, hogy hatalmas pénzek mozgatják a rendszert, melyet egy-két letartóztatás nem változtat meg. Főként akkor nem, ha Londonban gyorsabban ér a házhoz a megrendelt kokain, mint a pizza.

(Kép: illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Győrfi Pál visszatér a képernyőkre a második hullám miatt

Győrfi Pál visszatér a képernyőkre a második hullám miatt

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben