szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az állam is bekapcsolódhat az 5G-infrastruktúra több százmilliárd forintos kiépítésébe. Mészáros Lőrinc szintén érdeklődik a távközlési iparág iránt.

Az állam, a mobilszolgáltatók, de az ipar és a közlekedés is javában készülnek az ötödik generációs (5G) hálózatok kiépítésére és felhasználására. Várhatóan szeptemberben bocsátja árverésre az NMHH az 5G-frekvenciákat, az előzetes konzultációk eredményeként kizárólag a már piacon lévő mobilszolgáltatók licitálhatnak. Már közzétették az összesen 410 megahertznyi, főleg a 700-as, 3700-as és 3800 MHz-es frekvenciatartományok több szeletre osztott szabad blokkjainak kikiáltási árát is: összesen 84 milliárd forintról van szó. Ami nagy valószínűséggel jelentősen meg fog ugrani, hiszen aki kimarad, az lemarad.

Ha a frekvenciatender lezárul, kezdődhet az infrastruktúra-fejlesztés, ami sok száz milliárd forintjukba kerül az operátoroknak. Nehéz megjósolni, hogy a távközlési cégek mely hálózatfejlesztőket bízzák meg az 5G kiépítésével. A Telekom partnere az Ericsson, és kézenfekvőnek tűnne a partnerség folytatása, ám zalaegerszegi 5G-demójukon a kínai Huawei hálózati eszközeit is használták. A magyar mobilpiacon újonc Digi a napokban indította be romániai 5G-hálózatát, egyelőre csomagok nélkül. Ebben az alap (4G) infrastruktúrát biztosító Ericsson mellett szerephez jutott a Huawei és a finn Nokia is. A Vodafone és a Telenor a nyilvános tesztjein nem újított, a Huawei, illetve a szintén kínai ZTE bázisállomásait használta.

Mindeközben továbbra sem zárható ki, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségei bekapcsolódnak a szektorba. Az egy éve az oligarchához tartozó 4iG Nyrt. nevű informatikai társaságban néhány hete szerzett többségi tulajdonrészt Jászai Gellért. A tranzakció után Jászai egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: a 4iG a piac éllovasa kíván lenni, ennek érdekében „olyan jelentős akvizíciókra készülnek, melyeknek köszönhetően a társaság még az idei évben a legnagyobb hazai tulajdonú informatikai vállalatcsoporttá alakulhat”. Mészáros Lőrinc neve felmerült már a Telenor kapcsán is, amelyet a norvég anyacég tavaly adott el a Petr Kellner cseh milliárdos kezében lévő PPF-csoportnak. A cseh és a magyar oligarcha üzleti körei közt most is van kapcsolat, hiszen Kellner üzlettársa Daniel Kretínsky, akinek cége a Mészáros-féle Opus Nyrt.-vel közösen birtokolja a Mátrai Erőművet. A kormánynak pedig felettébb jól jönne egy megbízható, „nemzeti kézben lévő” szolgáltató, amely a T-Systemsszel egy sor vállalati ügyfelet örökölne meg. Nem zárható ki az sem, hogy a Palkovics által belengetett, állami segítséggel kiépülő 5G-hálózat üzemeltetését végül Mészáros-érdekeltségekre bíznák.

Részletek ez e heti HVG Gazdaság rovatában.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négymillió forintra büntette az MKB Bankot a jegybank

Négymillió forintra büntette az MKB Bankot a jegybank

Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver