szerző:
Bankmonitor / Csányi Franciska
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Saját tőkét, saját pénzt befektetni nagyon drága, mert a tulajdonosok átlagos hozamelvárása ma éves 15–30 százalék között mozog a kkv-szegmensben. Nem véletlen tehát, hogy még azok is, akiknek egyébként volna elegendő saját forrása, sokkal inkább preferálják a ma akár 4 százalék körüli fix kamatozással elérhető cégfelvásárlási hiteleket.

Melyik legyen előbb: a tyúk vagy a tojás? Szerződjük le előbb a cég adásvételét, és már a tranzakció pontos részleteinek birtokában keressük fel a bankot finanszírozási igényünkkel? Vagy előzetes információk alapján próbáljunk meg a bankunktól valamilyen finanszírozási ígéretet kicsikarni? Ez utóbbi lehet a járható út, mert ha az üzleti megállapodást követően vágunk bele a bankhitel megszerzésébe, ki fogunk futni az időből.

A legfontosabb feltételek

Felvásárlás értéke: ma a kereskedelmi bankok jellemzően 400-500 millió forintos vételártól nyitottak egy akvizíció megfinanszírozására. Egy ilyen típusú finanszírozás ugyanis lényegesen összetettebb, mint egy gép-, vagy ingatlanvásárlás hitelezése, így szükséges hozzá egy minimális tranzakcióméret.

Önerő: ahogy minden más hosszú távú hitelnél, itt is elvár a bank a tulajdonosoktól legalább 20 százalék önerőt, ami természetesen a konkrétumok függvényében inkább növekedhet, mint csökkenhet.

Hiteligény nagysága: a felvásárlási értékből és az önerőből adódik, hogy a minimális hitelérték ebben a kategóriában 300 millió forint körül mozog, az ennél kisebb volumenű hiteligényekkel egyszerűen nem éri meg a bankoknak foglalkozni. (Illetve amilyen áron az megérné nekik, az nagy valószínűséggel a hitelfelvevőnek nem lesz jó üzlet.)

Tevékenységek, biztosítékok: nem mindegy, hogy milyen tevékenységű társaságot szeretnénk megvásárolni. Ilyen szempontból legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, ha a felvásárolni kívánt társaság rendelkezik ingatlanvagyonnal, illetve tevékenysége hosszú távú vevői/megrendelői szerződések mentén folyik. A bankok számára nehéz/nehezebb megfogni például az IT-szektorban tevékenykedő cégeket, ahol jellemzően még az iroda sem saját tulajdon.

Referencia, üzleti múlt: meghatározó az, hogy jelenlegi céged mivel foglalkozik, és az milyen bevételvolument ért már el. Egy 200 millió forint éves bevételű céggel 2 milliárdos céget felvásárolni banki szempontból elképzelhetetlen. Elutasítást vonhat maga után az is, ha a felvásárlás üzleti logikája nem igazolható a bank számára: például egy csapágygyár tulajdonosa nem tud banki hitelből pékséget vásárolni, hiszen honnan lenne szakmai tapasztalata hozzá, ami a nyereségesség megtartását biztosítaná. Ha viszont gabonakereskedőként, esetleg cukrászdatulajdonosként szeretne valaki pékséget vásárolni, akkor teljesen más a helyzet.

Profittermelő képesség: azt említenünk sem szükséges, hogy mind a vásárló, mind a megvásárlandó cég hitelképességét vizsgálja a bank, fontos, hogy legalább a kettő profittermelő képessége együttesen ki tudja termelni a felvett hitel adósságszolgálatát, azaz éves tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Fenntartható profitabilitás: ahhoz, hogy a cég működésének zavartalansága biztosított legyen, fontos a meglévő belső folyamatok teljes körű átlátása és ennek a tudásnak az átadása. Ez nem tud papíron megtörténni, ehhez idő kell. A meglévő kereskedelmi kapcsolatok átörökítése mind beszállítói, mind vevői/megrendelői oldalon elengedhetetlen.

Ennek átadása, valamint az új tulajdonossal szembeni bizalom kiépítése szintén a volt tulajdonos közreműködésével történhet csak meg. Ezért nem csak a bankok várják el, de az új tulajdonosnak is alapvető érdeke, hogy a régi tulajdonos 1-2 évig még érdekelt maradjon a működés fenntartásában. Ennek (leggyakoribb) formája a vételár-visszatartás, ami előre definiált célok, célszámok teljesülése esetén kerülhet kifizetésre.

Mekkora átfutási idővel számolhatunk?

Fontos tudni, hogy egy ilyen típusú hiteligény banki átfutási ideje döntésig alsó hangon 3 hónap, de ez nagyban függ attól, hogy mi magunk hogyan tudjuk a szükséges információkat és dokumentumokat a bank rendelkezésére bocsátani.

Ezekre lesz szükség a hiteligénylés benyújtásához

  1. A megvásárolni kívánt cég és a vevő cég tevékenységének bemutatása, az esetleges szinergiák és a tranzakcióból származó előnyök bemutatása.
  2. A megvásárolni kívánt vállalkozás és a vásárló cég év végi beszámolója, főkönyvi kivonata, vevő-szállító analitikája 2-3 évre visszamenőleg.
  3. A megvásárolni kívánt cég jogi és számviteli átvilágításának eredménye.
  4. A megvásárolni kívánt cég főbb partnereinek, szerződéses paramétereinek részletes bemutatása. (Ezt általában a jogi átvilágítás tartalmazza).
  5. Pénzügyi terv (cashflow kimutatás) mindkét cégre külön-külön, illetve konszolidált formában is, a tervezett hitel teljes futamidejére, ami 5-7 évet jelenthet.
  6. Adásvételi szerződés tervezete.
  7. Jogi és számviteli átvilágítás eredménye.

Növekedési hitellel (NHP) lehetséges?

Nem. A NHP legújabb szabályozása értelmében cégfelvásárlásra nem felhasználható. Ha ez lenne az igény, maximum a tranzakciós struktúra átalakításában lehet gondolkozni (pl. a kinézett cégből megvásároljuk a termelőeszközöket és az ingatlanokat), de ez sok esetben nem működőképes. Éppen ezért érdemes lehet a felvásárlási folyamat előtt hitelszakértővel konzultálni a reálisan elérhető finanszírozási lehetőségekről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mit árulnak el a hatalomról a szilikonmellek és a plasztikázott fenekek?

Mit árulnak el a hatalomról a szilikonmellek és a plasztikázott fenekek?

Afrikai útépítésről szóló reklámfilmben tűnik fel a Duna Aszfalt

Afrikai útépítésről szóló reklámfilmben tűnik fel a Duna Aszfalt

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Ma is marad a nyári meleg

Ma is marad a nyári meleg

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer