szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába mentek egészen Orbán Viktor dolgozószobájáig a békési vízmű szakszervezeti vezetői, akik a beígért fizetésemelésüket várják a nagy részben állami vállalattól, most tovább csökken a bérük. Reagált a cég is: a megspórolt pótlékokat, bérfejlesztésre fordítják.

„A készenléti ügyeleti idő átírásával spórolnak rajtunk mostantól, ez pont a legkevesebbet keresők fizetését csökkentheti 10-15 ezer forinttal” – mondta az Alföldvíz Zrt. szakszervezetének vezetője. Közben ragált a cég is.

Az Alföldvíz Zrt szakszervezetének tagjai, tavasszal már demonstráltak a béremelésüket követelve, amelyben hivatalosan már korábban megállapodott a szakszervezetük. Majd június végén, mivel továbbra sem hajtotta végre a 131 csongrádi és békési településen szolgáltató cég a fizetésemelést, amit aláírásukkal is jóváhagytak a cégvezetők, egyenesen a miniszterelnök munkahelye elé mentek, ott adták át a petíciójukat kormányzati képviselőknek. Ekkor az érdekvédők úgy döntöttek, mivel egyeztetésekre hívták őket az ágazati minisztérium szakembereivel, hogy amennyiben nem lesz érdemi változás, akkor egy hónapon belül újabb tiltakozási akciót szerveznek. Ez a határidő telt le július utolsó napjaiban, és hidegzuhanyként érte őket az is, hogy bármiféle újabb egyeztetés helyett egy körlevelet kaptak a dolgozók, hogy a vállalat zavartalan működéséhez szükséges készenléti ügyelet időtartamát csökkentik, ami újabb jövedelemcsökkenést jelent az érintettek számára.

Egyébként azért fordultak a szaktárcákhoz, mert az Alföldvíz Zrt. olyan vízműszolgáltató, amely nem állami tulajdonú, mint az öt nagy regionális szolgáltató, hanem a harmadrésze békéscsabai önkormányzati, és – elenyésző más békési önkormányzati részek mellett – az állam is tulajdonos. Másfelől pedig az érdekvédők úgy látják, hogy a cégük, ahol dolgoznak, igen nehéz pénzügyi helyzetben van, aminek kormányzati döntések is az előidézői. Még a tavaszi demonstráció idején Miskéri László szakszervezeti vezető kifejtette, hogy a szolgáltató számára nagy terhet jelent a közművezetékek megadóztatása. A cég beszámolóiból pedig az is kiderül, hogy százmilliós tételekkel terheli meg a vállalatot az ivóvízminőség-javító program új technológiájának üzemeltetése, de egy tervezett magyar–román közös projekt bedőlése is nagy galibát okozhat.

Június végén a szakszervezet egyenesen úgy fogalmazott, hogy rövidesen fizetésképtelenné válik a cég, amit akkor az Alföldvíz Zrt. visszautasított, de azt azért elismerték, ha a tavalyi megállapodás szerint emelnék a dolgozók bérét, akkor valóban bekövetkezhetne a csődközeli állapot. Magyarul, ha az egyik legnagyobb tulajdonrésszel bíró szervezet tulajdonosa, az állam nem lép semmit, akkor előbb-utóbb tényleg bedőlhet a Békés, Csongrád megye nagy részén, és néhány Bács-Kiskun, egy Hajdú-Bihar megyei településeken is ivóvizet szolgáltató vállalat.

Miskéri László úgy véli, hogy a dolgozóknak a lehetetlen állapothoz semmi köze, ők végzik a feladataikat, ráadásul úgy, hogy évek óta alacsonyabb a fizetésük más vízművek alkalmazotti béreinél. Ahelyett, hogy legalább minimálisan közelítenének az ágazati átlaghoz, attól csak távolabb kerülnek. A cég július 28-i döntése ellen tiltakozott az üzemi tanács is, a jegyzőkönyvbe viszont csak annyi került be a szakszervezeti vezető szerint, hogy véleményezte azt az ÜT. Miskéri szerint tarthatatlan, hogy a készenléti időt, amelyet egyébként az alapbérbér harminc százalékával számolnak, napi két órával csökkentették. Míg korábban délután héttől éjjel egyig, majd hajnali négytől reggel hétig tartott a készenlét, addig mostantól este öttől éjfélig tart. Ezen a vállalat Miskéri számításai szerint havi három és fél millió forintot spórol ugyan, de az érintette, a pótlékok csökkenése miatt, 10-15 ezer forinttal kevesebbet vizsnek haza. Az Alföldvíz Zrt. szakszervezete ezért újabb tüntetést szervez a cég legközelebbi közgyűlésének idejére időzítve. 

Frissítés:

Megkerestük a céget is, hogyan gondolták, hogy egy megkötött megállapodást nem csak felrúgnak, de még megszorításokat is bevezetnek. A cég azt közölte, hogy a készenléti szabályzatot máskor is módosítani szokták a munkaidőn túli hibaelhárítások statisztikáját felülvizsgálva, most is ezt tették, ennek megfelelőn módosították a készenléti időtartamokat. A csökkenő óraszámmal együtt valóban kevesebb pótlékot számolnak el, ám az így megtakarított három és félmillió forintot, bérfejlesztésekre fordítják, hogy az elvándorlást megakadályozzák.Az ÜT véleményezési jogával kapcsolatosan azt közölték, hogy azt mardaéktalanul tiszteletben tartották. A béremelésekről viszont a szakszervezettel korábban valóban megegyeztek. A vállalat azt is hangsúlyozta, hogy a kormányzattal folynak az egyeztetések, azok még nem fejeződtek be, ezeken pedig az Alföldvíz Zrt szakszervezetének képviselői is részt vesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől