szerző:
Balla Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kipróbáltuk, milyen a fesztiválozós, vendéglátós munka a Sziget Fesztiválon. Éppen a nyár egyik legmelegebb napján mentünk egy hamburgereshez dolgozni, kemény volt.

Sziget 2019
Ed Sheerannel nyit, és a fesztivál történetének legdrágább zenekarával, a Foo Fightersszel zár az idei, szám szerint 27. Sziget. Ennek megfelelően az első és az utolsó napra is teltházat várnak a szervezők. De minket az is érdekel, hogy mi lesz a kettő között. Ott leszünk, kövesse velünk ezt az egy hetet!
Friss cikkek a témában

Útban a Szigetre, a fesztivál utolsó előtti napján azt hittem, elviselhetetlen a kánikula. Tévedtem. A sziget végén, nem messze a Colosseumtól, egy food truckban próbáltam ki, milyen a fesztiválos vendéglátós élet. Ott volt igazán csak nagy a hőség!

Odakinn 40, a sárga autóban 60 fok van, három rostlap izzik, pirul a zsömle, sül a hús. Ez a Burger Bár-hol, itt kaptam lehetőséget, hogy egy rövid időre beálljak a pult mögé. Segítőim: Ici, Bálint és Leslie. A csapatban ennél többen vannak, folyamatosan váltják egymást, különben nem lehetne bírni a munkát ebben a melegben. A többiek most pihennek.

Nem sokkal múlt este hat óra, Bálint a főnök, Ici veszi fel a rendelést, nála lehet fizetni, Leslie pedig a „mindenes”, szeletel, süt, forgat, csomagol. Italt nem árulnak, hamburger van, hatféle, és persze sült krumpli. Gumikesztyűt kapok és egy hatalmas fekete kötényt. Indulhat a munka!

Előttem saláta, uborka, jalapeño sorakozik, az asztalon piros és sárga tubusokban szószok.

Fogd meg a zsömlét, és vágd ketté!

– mondja Bálint, ez az első lépés, simán veszem az akadályt. Azzal sincs semmi gond, hogy a félbevágott bucikat ezután egy rostlapra tegyem, és várjak, nagyjából két percig, ennyi ideig kell pirítani, különben megég. A többiekben „beépített vekker” lehet, különben hogyan éreznék meg szinte másodpercre pontosan, mikor van itt az idő. Velük ellentétben én meredten bámulom a zsömlét, nem merek a tűzhely mellől elmozdulni, nehogy megégjen a cucc.

Ha ez megvan, egy másik tűzhelyhez megyek, erre dobom a jó előre előkészített húspogácsát. A húshoz rendre ügyeletlenül nyúlok, még azelőtt szétesik, hogy a forró lapra dobnám. Nem marad más lehetőség, a gumikesztyűs ujjammal próbálom összetapasztani a húsdarabokat, csak meg ne lássák, még a végén szégyenben maradok.

Mégis ez a legjobb része a munkafolyamatnak, mert ahol a húst sütöm, ott van a ventilátor.

Bálint közben mutatja, nézzem a szélét a húsnak, már jó lesz.

Nyúlj alá, és egy határozott mozdulattal fordítsd meg!

– mondják a többiek. Jöhet rá a sajt, majd a rostlapra némi baconszelet. Lassan dolgozom, néha félve kipillantok az autó ablakán, bírja-e még cérnával, aki a hamburgert rendelte. Egy srác, arcán színes festékkel csak nevet.

A húspogácsát lapátra teszem, és azon imádkozom, le ne ejtsem a földre, amíg visszaviszem a kocsi másik végébe, ahol a pirított zsömlék vannak. A bucikra szósz kerül. Bálint, aki korábban bármixer volt, egy laza mozdulattal pörgeti a szószos flakont a kezében, én is így teszek, pontosabban próbálok. Az eredmény az lesz, hogy a zsömle helyett Bálint kötényére folyik a szósz. Lehet utánam takarítani. Kiderül, itt is van még mit tanulni: akkor igazán hatékony a munka, ha papírtörlővel, körkörös mozdulatokkal, gyorsan és határozottan suvikszolok.

Rendezzük sorainkat, jöhet a hagymás saláta és az uborka. Előbbi nagy részét mellészórom, nyugtatnak, nincs baj, velük is előfordul. Utóbbit pedig a salátára teszem, a zsömle másik fele helyett. Megtudom, annak is külön technikája van, hogyan borítom össze a mindkét felén alaposan megpakolt zsömlét, „van egy pont, ahol érintkeznek, ha ez megvan, egy határozott mozdulattal boríthatsz” – mondják. Kezd sok lenni a határozott mozdulat, de végül sikerül.

©

Nyújtanám is büszkén a hamburgert a vendégnek, amikor Ici – még éppen időben – megkérdezi,

bacont ugye nem raktál bele?

De, raktam. Megfeledkeztem róla, hogy külön kérték, az ne legyen benne. A többiek azt mondják, most elölről kell kezdenem mindent.

A leheletnyi rutin érzése, ami elönt, csalóka, egyre nehezebben viselem a meleget, szégyen, vagy sem, tépek a papírtörlőből és megtörlöm az arcom. Nem tudom eldönteni, hogy a füst vagy a homlokomról patakokban folyó izzadság csípi-e a szemem. Fogyókúrázni itt kiválóan lehet.

Amikor végre újra összerakom a hamburgert, már csak egy dolog marad hátra: az egyébként is nagy zajt túlkiabálva el kell üvöltenem magam, hogy

Klaudia, kész a hamburgered!

Lassan esteledik, vacsoraidő van, egyre hosszabbra nyúlik a sor a kocsi előtt. Fel kell pörögni. Azok közül, akik eddig pihentek, újabb két ember áll be dolgozni. Alig tudunk mozdulni az autóban, szűk a hely, hosszú a lista, igyekezni kell. Dzsihád – maguk között így nevezik azt a helyzetet, amikor feltornyosul a sor. Dzsihád éppen nincs, de folyamatos a rendelés, senki sem pihen. Egy idő után érzem, ha maradok, csak hátráltatom őket, inkább „menekülőre fogom”, és kilépek a kocsiból. Meglep, hogy milyen kellemes az idő odakint.

A többiek – hasonlóan a többi, fesztiválon vendéglátózóhoz – munkájukért napidíjat kapnak, ez idén 12 és 35 ezer forint között mozog, cégtől függően. Egy ember, egy nap ezért a pénzért 12 órát dolgozik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A fideszesek harmada semmiképp sem akar atlétikai vébét Budapesten

A fideszesek harmada semmiképp sem akar atlétikai vébét Budapesten

Nyolcvan éve nem volt olyan állat Magyarországon, mint ami most került Miskolcra

Nyolcvan éve nem volt olyan állat Magyarországon, mint ami most került Miskolcra

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Ibizai botránya után kizárták Strachét a Szabadságpártból

Ibizai botránya után kizárták Strachét a Szabadságpártból

A Samsung máris eladott 1 milliót a csillagászati árú telefonjából

A Samsung máris eladott 1 milliót a csillagászati árú telefonjából

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt