szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sem a főzőkonyhában, sem az alapanyagokban nem találták a fertőzés forrását a hatóságok, amely miatt háromszázan megbetegedtek, majd százan kórházba is kerültek még szeptemberben. A tisztítószerek között viszont gyenge fertőtlenítő hatású szappant találtak, így a kormányhivatal a szappan gyártója ellen indított eljárást.

Több százan betegedtek meg szeptemberben Hajdúsámsonban, miután a helyi általános iskola menzáján majonézes kukoricát ebédeltek. Olyan sokan kerültek súlyos állapotba a fertőzéstől, hogy a területileg illetékes kórháznak már nem volt elegendő kapacitása a betegek fogadására, ezért más intézményeket is be kellett vonni a gyerekek ellátásába.

A fertőzés megállapítása után négy nappal zárták be az iskola főzőkonyháját. Az elsődleges vizsgálatok ott nem találtak olyan elemeket, amelyek a hirtelen súlyos rosszulléteket okozhatták. Ezt követően vizsgálta a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal az alapanyagokat, de ezek is eredménytelenül zárultak. A hvg.hu is ekkor írt a tömeges megbetegedésről, akkor annyit tudtunk meg a vizsgálatokat végző hatóságoktól, hogy a tisztítószerek vizsgálata folyik, miközben az iskola átmenetileg étkezőnek berendezett helyiségben ebédelteti a gyerekeket.

Most a civishir.hu értesült a területileg illetékes hatóságtól, hogy a vizsgálatok végül azt állapították meg, hogy egy, az iskola főzőkonyhájában használt szappan fertőtlenítő hatása nem volt kielégítő, ezért a szappan gyártója ellen indítottak eljárást. A hírportál szerint a több száz, zömében gyermek súlyos rosszullétét az okozhatta, hogy az iskola főzőkonyhájába az egyik dolgozó által került be a szalmonellabaktérium, amelyet az ott használt szappan nem tudott elpusztítani a főzés előtti kézmosás során.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!