szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 461 milliárd forintot adott ki a Mol a Chevron részesedéséért.

A Mol-csoport és az amerikai Chevron hétfőn aláírta az utóbbi azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló szerződést – számolt be a Mol.

Ezzel a magyar olajipari cégcsoporté lett a BP által üzemeltetett Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos részesedése, továbbá a földközi-tengeri Ceyhan kikötőjében véget érő Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos Chevron részesedése is. A megállapodás értéke a közlemény szerint 1,57 milliárd dollár (kb. 461 milliárd forint). A tranzakció lezárultával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz az ACG-ben.

Az ACG Azerbajdzsán máig legnagyobb szénhidrogén-lelőhelye, ahol a kitermelés 1997 novemberében kezdődött, és a lelőhely csoport napi termelése bruttó 584 ezer hordót tett ki 2018-ban, ami az azeri kitermelés 80-85 százalékát jelenti.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta a tranzakcióról, hogy kiválóan illeszkedik a Mol jelenlegi portfóliójához, és tovább erősíti a vállalat kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfolióját azáltal, hogy kiterjeszti jelenlétét a FÁK régióban.

A vételi szándékot elsőként a Reuters szellőztette meg. A cikkük szerint az üzlet annak a politikának a következménye, mely során Orbán Viktor magyar miniszterelnök igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait a közép-ázsiai országokkal. A tranzakció azért is fontos a Mol számára, mert megjelenik az eddig számára szűz területnek számító Azerbajdzsánban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!