szerző:
Sztojcsev Iván
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Körbedicsérték egymást a kormány, az MNB és a kamara előadói a kisvállalkozások segítéséről szóló stratégián, de arról alig beszéltek, hogy milyen stratégiával lehet megerősíteni a legkisebb magyar vállalkozásokat. A 2019 és 2030 közötti stratégia bemutatásán megígérték, hogy a NAV beszáll a járulék- és áfabevallások elkészítésébe, létrehozzák a Magyar Multikat, és tovább csökkentik a bürokráciát, de leginkább 2019-2021-es terveket hallgathattunk meg, a 2021 és 2030 közötti időszakról szinte semmi nem derült ki.

2030-ig szóló stratégiát hirdetett meg a kormány, az MNB és az MKIK a mikro-, kis- és közepes vállalkozások erősítésére. A kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén tavasszal ezer vállalkozót kérdezett meg, az ő válaszaik alapján is állt össze a 11 évre szóló stratégia - írták a rendezvény háttéranyagában.

György László államtitkár volt az egyetlen előadó, aki a stratégia konkrét részleteiről is beszélt. A három kulcsszó az: zöld, high-tech, magyar. Elismernék a Magyar Multikat (így, két nagy M-mel), ezekkel a kiválóan teljesítő vállalkozásokkal külön foglalkoznának. Pénzzel támogatják a cégek zöld és high-tech megújulását, és csökkentenék az adminisztrációs terhehet.

A cél számszerűsítve az, hogy

- az egy foglalkoztattra jutó hozzáadott érték a mostani 17 800 euróról 2030-ra 22 500-ra nőjön,

- a hazai tulajdonú cégek része a teljes hozzáadott értéken belül 48,6 százalékról 65 százalékra emelkedjen,

- az export belföldi hozzáadott értékében lévő részük pedig 30-ról 45 százalékra nőjön.

Az államtitkár több programot is bemutatott. Ezek általában a következő 1-2 évre fókuszálnak, vagyis úgy tűnik, hogy a 2030-as dátum csak egy olyan távoli időpont, ameddig remélik, hogy beérnek a pozitív hatások - és persze nem lehet 2022-ben számonkérni, ha még nem lett eredmény.

  • Ami az adminisztrációt illeti: a cél az, hogy a kisvállalkozások adónemeit tovább egyszerűsítsék, és az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat fejlesszék. Az egyéni vállalkozók adóbevallásának egyszerűsítését is megígérte az államtitkár.
  • Létrehoznának egy Vállalkozói Portált, ahova ha egy vállalkozó regisztrál, akkor az őt éppen érdeklő információkat kapnak, és online tanulási anyagokat is kínálnak nekik.
  • A Magyar Multi program első körének a regisztrációja már lezárult, a második kör decemberben nyílik meg. Közel kétszáz vállalkozást vizsgáltak, negyedük alkalmas arra, hogy a továbbiakban is részt vegyen.
  • Elindul a Modern Mintaüzem Program következő üteme is, várhatóan 2020-ban, az első programban támogatott 1350 mellett további 300-600 támogatandó céggel számolnak. Mintaüzemeket látogathatnak a program résztvevői, technológia- és folyamatmenedzsmentet tanulhatnak. A program első részére 4,1, a másodikra 10,5 milliárd forint jut. 
  • 2019 végén hirdethetik meg a hátrányosabb térségeket célzó programot, erre kétmilliárd forintot ígérnek. A cél az, hogy sok vállalkozás kaphasson kis összegű fejlesztési támogatást.
  • A szakképzésben részképzéseket ígértek az alapszakmák oktatása mellett. A részszakmák oktatását felnőttképzők is végezhetik.
  • Még novemberben elindul egy 1 milliárd forintos program nagyjából 200 cégnek, hogy professzionális felkészítést kapjanak a külpiacra lépéshez.
  • Szintén novemberre ígérték a generációváltó program bejelentését. Erre 1,5 milliárd forint jut.
A 2014-2020-as stratégiában nagyokat ígértek
Amikor a 2030-ig szóló stratégiát hallgatjuk, érdemes visszaidézni: az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium már 2013-ban meghirdette a 2014-től 2020-ig szóló kkv-stratégiáját. Ebből a céges adók csökkentésének ígérete megvalósult, a többi nagy ígéretből azonban nem lett igazán semmi. Szó volt például a diákhitelhez hasonló hitelről, amelyet a kezdő vállalkozók vehetnének fel, vagy arról, hogy online lehessen venni a kkv-kat.

A rendezvényen a magyar gazdaság irányítói közül többen is felszólaltak. Aki nagy konkrétumokat várt tőlük, annak csalódnia kellett: az előadásokból sokkal inkább ezerszer meghallgatott megállapításokat és az előző évek dicséretét kaptuk csak meg.

Palkovics: Fejlődünk, csak a termelékenységben nem

A rendezvény első előadását Palkovics László tartotta. A miniszter arról beszélt kezdésképp: idén 4,5 millió magyar van a munkaerőpiacon, nagyjából 600 ezer magyar dolgozik külföldön. Az eddig nem nagyon fordult elő, hogy a magyar gazdaság akkor növekedett, amikor a német gazdaság bajban volt, most ez történik - mondta. Igaz, az szerinte sem elképzelhető, hogy a nemzetközi krízis hozzánk ne gyűrűzzön be.

A miniszter szerint az alapvető kihívás most az, hogy a kkv-k foglalkoztatják az összes dolgozó magyar több, mint kétharmadát, de a hozzáadott értéknek alig több, mint a felét állítják csak elő, azaz jelentős hatékonyságnövekedésre van szükség. Ez a folyamat 2010 óta csak erősödött:

ebben az évtizedben a visegrádi országoknál és az EU-átlagnál is jobban javult szinte minden mutatóban a magyar kkv-szektor, épp csak a termelékenységben nem.

Ráadásul a magyar kkv-k a digitális technológiák alkalmazásában is messze az európai átlag alatt teljesítenek. De az is jókora probléma, hogy a kisebb vállalatok alig 10 százaléka képzi a munkavállalóit.

Kihívás az is, hogy a magyar cégek harmadánál hamarosan ideje van a generációváltásnak, a 100 millió forint feletti árbevételűeknél pedig 50 százalékos ez az arány - a legtöbb ilyen vállalatot a rendszerváltás körül alapították, az első tulajdonosok most már lassan nyugdíjba vonulnának. Ennek az átmenetnek a segítésére is jogi és anyagi támogatást ígért a miniszter, de hogy milyet, azt nem mondta még el.

Mindent látni fog a NAV

Palkovics konkrétumokat nem mondott a tervekről, így aztán Izer Norberttől, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárától remélhettünk részleteket. Az elmúlt években a munkát terhelő adók csökkentek, a fogyasztást terhelők nőttek, és már a GDP több, mint 1 százalékának megfelelő pénzügyi mozgástér adódott abból, hogy a szürkegazdaságot csökkentették. Szerinte ez jelöli ki most a pénzügyi mozgásteret: tovább kell fehéríteni a gazdaságot, és ebből teret nyerni az újabb adócsökkentésekre.

Igaz, azt ő is elismerte: a teljes adóterhelés az elmúlt évek csökkentései ellenére is magasabb, mint a régiónk legtöbb országában. A cél most ezt a hátrányt csökkenteni. Ugyanúgy cél a munka adóterheit csökkenteni, de ezen a ponton már hozzátette, hogy ez akkor fog megtörténni, ha a pénzügyi környezet engedi. Addig is próbálnak minél több kis céget rávenni arra, hogy a kiva szerint adózzanak - főleg 2020-tól, amikor a kiva már 12 százalékra csökken. Emellett pedig a céges adminisztrációt is csökkentenék, már csak azért is, mert

egy kisvállalkozásnál a bevétel 1,5 százalékát is elviheti az adminisztráció.

A cél az, hogy egyre többek vállalati adóbevallását készítse el a NAV, erről annyit mondott el, hogy az előkészítő munka már tart. Szintén az előkészítésénél tartanak az online számlázás bővítésével. 2021-re ígérte azt, hogy a járulékbevallást már a bérszámfejtő szoftverekből nyerjék ki közvetlenül a NAV-nál, ne a cég saját adminisztrációjában kelljen ezzel külön foglalkozni. De az áfabevallások többségét is megpróbálja a NAV elkészíteni, ezt a rendszert szintén 2021-ben szeretnék élesíteni.

Hogy segíthetné az MNB a kis cégeket?

Az MNB részéről Matolcsy György szerepelt az eredeti meghívóban előadók listáján, de végül Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója beszélt. A következő lépcsőfok szerinte a növekedési modell tőke- és technológiaintenzív szakaszának biztosítása. Aki konkrétumokat várt, az kicsit csalódottan hallgathatta az olyan, nem túl újszerű megállapításokat, mint hogy a világ változik, a globalizáció új szakasza teremt kihívásokat, elöregedik a népesség, egyre fontosabb a virtuális tér, vagy hogy új technológiák jelennek meg folyamatosan. Annyi azért fontos volt az előadásban: hatékony üzemméretet kell elérniük a kis cégeknek is ahhoz, hogy helytálljanak.

Az MNB úgy számol: egy kevésbé elaprózott vállalatszerkezet akár 5 százalékponttal is megdobhatná a GDP-t. A feladat tehát az, hogy a kis cégek merjenek közepessé válni, de hogy ezt hogyan lehetne elérni, az nem derült ki. Egyedül annyit mondott el az ügyvezető, hogy az MNB továbbvinné a Növekedési Hitelprogramot és a vállalkozói hitelezést, valamint hogy a vállalkozói attitűd jellemzően kockázatkerülő, és hogy az oktatásra érdemes figyelni. Amikor aztán arra vártunk, hogy ennek a részleteiről is megtudjunk valamit, Virág átváltott az előadásának következő diájára, amelyen annyi állt:

A jó pénzügyi rendszer stabil és hatékony.

Parragh: Keveseknek adatik meg ekkora növekedés

Parragh László MKIK-elnök - aki azzal nyitott, hogy "egy olyan prosperitás időszakát éljük, amely keveseknek adatik meg" - vitte véghez az előadássorozat igazi bravúrját: jó negyedórát beszélt végig a "Magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája" felirat mellett állva úgy, hogy nem mondott semmit a stratégiáról, csupán az előző kilenc év gazdaságpolitikáját dicsérte, szidte egy kicsit a hitelminősítőket, és annyit állított a jövőről, hogy most már az innováció vezérelte szakasza jön a gazdasági növekedésnek.

Később néhány kihívást felsorolt, amiket már az előtte felszólalók is elmondtak: a cégeknek szükségük van arra, hogy a digitalizációt kihasználják, legyenek bátrabbak az innovációban, kezdjenek valamit a munkaerőhiánnyal, képezzék a dolgozókat, termeljenek többet exportra, legyen nagyobb a pénzügyi tudatosságuk, és legyen egyszerűbb a generációváltás. Azt állította, hogy a vállalatok termelékenysége igazából javul (ellentétben azzal, amit Palkovics mondott), de amikor számoknak kellett volna következniük, csak annyit mondott, hogy néhány éven belül talán ez már a számokon is látszani fog. A rendezvény hangulatát jól összegzi Parragh zárógondolata: magyar kkv-szektor egy átlagos cége nagyjából harmadannyi hozzáadott értéket termel, mint egy nagyvállalat,

és ezen valamilyen módon változtatni kellene.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kívülről indított be egy traktort egy férfi, ami aztán halára gázolt egy nőt

Kívülről indított be egy traktort egy férfi, ami aztán halára gázolt egy nőt

Rejtélyes ókori civilizáció nyomai után kutatnak az arábiai sivatagban

Rejtélyes ókori civilizáció nyomai után kutatnak az arábiai sivatagban

Megvan a recept a klasszikus HTC mobilgyártó nagy visszatéréséhez?

Megvan a recept a klasszikus HTC mobilgyártó nagy visszatéréséhez?

Két és fél évig fotóztuk a Puskás épülését, most megnézheti felgyorsítva

Két és fél évig fotóztuk a Puskás épülését, most megnézheti felgyorsítva

A politikától függ, megtorpan-e az építőipar

A politikától függ, megtorpan-e az építőipar

Hadházy bűnpártolás miatt tesz feljelentést, mert az ügyészség nem tartóztatta le Simonka Györgyöt

Hadházy bűnpártolás miatt tesz feljelentést, mert az ügyészség nem tartóztatta le Simonka Györgyöt