szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szabálytalansági eljárást indított.

A mai napig nem termelt egyetlen watt áramot sem a felpéci biogázerőmű, pedig már évek óta működnie kellene – írta a Napi.hu.

A Biogáz Felpéc Kft. biogáz hasznosítására jött létre 2008-ban. Az áramot hígtrágyából, marhatrágyából és szalmából állították volna elő. A céget, amely korábban egy minisztériumi pályázaton mintegy 500 millió forintot nyert, a helybéli Enyingi Tibor mérnök-feltaláló alapította.

Korábban azt ígérték, hogy az üzem 2014 márciusára már teljes kapacitással működhet. A lap emlékeztet: 2013-ban a térség akkori, fideszes országgyűlési képviselője, Kara Ákos azzal vezette fel a fejlesztést, hogy "a térség számára meghatározó beruházás, amely egyszerre teremt új gondolkodásmódot és mutatja meg, miként lehet munkahelyhez juttatni a vidéken élőket".

A projektbe később a német Biogas Hochreiter is bekapcsolódott, mert a tulajdonosoknak nem volt elég pénzük. Olyan társat kerestek hát, aki tőkeerős, mégpedig annyira, hogy a kivitelezéshez szükséges bankgaranciát is vállalni tudja.

A Napi.hu azt írja, az üzem megépült ugyan, de továbbra sem működik. "Az engedélyeztetési eljárásokat nem, vagy csak részben folytatták le Felpécen; a telep villamos energia transzformátorát sem sikerült üzembe helyezni, tavaly ősszel a villanyt is kikapcsolta az áramszolgáltató, számlanemfizetés miatt. A társaságnak bevétele, működésre utaló mérlege nincs, mindössze két alkalmazottja van" – olvasható a cikkben.

A cég a hatóságok látóterébe is bekerült, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már 2016-ban vizsgálta a társaságot, majd úgynevezett görgetett áfa miatt bírságot szabott ki. A portál úgy tudja, időközben – idén augusztusban – az Innovációs és Technológiai Minisztérium szabálytalansági eljárást indított.

A támogatási szerződés értelmében 2015. december 31-ig kellett volna teljesíteni a feltételeket, rendes próbaüzemet tartani, és arról hivatalos jelentést, értékelést adni. Ez azonban még nem történt meg.

A lap kereste a cég ügyvezetőjét, Bázel-Schneider Évát, de nem válaszolt. A felpéci polgármestert, Kuglics Tamást elérték, de ő gyorsan le akarta őket rázni. Azt ugyanakkor elmondta, hogy jó lenne a falunak, ha már működne az üzem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul