szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakemberek annyira keresettek, hogy nehezen tudnának váltani.

A szakemberek 57 százaléka szerint még mindig érdemesebb külföldön munkát vállalni, mint itthon, de 43 százalékuk már úgy vélekedik, hogy meg lehet élni Magyarországon – derül ki a Fix24.hu országos felméréséből.

A portál online kérdőívére válaszolók 60 százaléka érzett fellendülést saját vállalkozásában vagy szakmájában, 26 százalékuk viszont nem, 14 százalék pedig nem tudta eldönteni. A megkérdezettek több mint fele (57%) további fejlődésre számít a jövőben, minden ötödik mesterember gondolja úgy, hogy stagnálni fog a vállalkozása, és csak minden hatodik számít visszaesésre.

A Fix24.hu felmérése szerint a válaszadók 42 százaléka úgy gondolja, hogy az elmúlt öt évben nőtt a kétkezi munka megbecsültsége Magyarországon, csak 37 százalék állította azt, hogy csökkent.

A szakemberek viszont annyira lekötöttek, hogy csupán minden tizedik tudna közülük azonnal elkezdeni egy nagyobb munkát, harminc százalékuknál maximum egy hónapot kellene várni, 13 százalékuknál pedig ennél is többet, akár fél évet is.

A sok megrendelés nem feltétlenül jár több pénzzel, a legtöbben (40%) 250 ezer forintért, 18 százalék a 250-500 ezer forint közötti összegért, 16 százalék ennél magasabb díjazásért szerez meg egy megbízást.

Ami a munkák közötti válogatás szempontjait illeti, 32 százalék a szakmai kihívás, 29 százalék az adott munkára kapott díjazást alapján dönt.

Az átlagos mesterember egyébként maximum 2500 forintos nettó órabért kap, de 17 százalékuk 3000 forint felett keres. A szakmunkások esetében közel a felük 1500-2500 forintos nettó órabért kap a felmérés szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve