szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmondtak a battonyai postások, pár nappal azután, hogy Kelebián öngyilkos lett a hivatalvezető. Máshol sem jobb a helyzet. Békésben van olyan település, ahol hónapokon át kerestek kézbesítőt, de még a közmunkából kipergők sem vállalták a munkát az állami cégnél.

A kilencvenezer forintot sem éri el a vidéki postások fizetése több esetben, de a negyedszázadot lehúzó kézbesítő sem keres többet 140-150 ezer forintnál, ebben már minden pluszjuttatás is benne van, amit a pénzkezelésért, csomagokért, újságokért kapnak. Az RTL Klub Híradója forgatott Battonyán arról, hogy egyszerre mondott fel a település összes kézbesítője. A hvg.hu is megkereste néhányukat, közülük az egyik harmincéves munkahelyét adta fel, és volt olyan is, akinek a fizetése a százezer forintot sem érte el. Közben reagált a Postás Szakszervezet is.

A kézbesítők zömét hétórás munkaidőben foglalkoztatják. „Csak decemberben 38 túlórám volt” – meséli egy másik békési település kézbesítője, aki szerint egyre nehezebb a munkájuk, aminek a levét végül az ügyfelek isszák meg. „Akár két órát is tipródhat a fagyban egy külterületen élő idős, mert nem tudunk pontosan odaérni” – mondja a kisvárosi postás, akinek a körzetében egy meghatározott időpontban kellene mozgó szolgáltatást nyújtania. Egy félórás külső ügyintézési lehetőséget biztosítanak elvileg, de az időpontot a megnövelt körzetek miatt már nem tudják tartani, ezért fagyoskodhatnak akár órákig is az ügyfelek, hogy például fel tudják adni a csekkjeiket.

„Nem csoda, hogy elegük lett” – mondja a Battonyához közel szolgálatot teljesítő postás a felmondó kollégáiról. „Pedig lasszóval kell fogni a kézbesítőket, ezt a munkát ennyi pénzért még a közfoglalkoztatásból kikerülők sem vállalják, pedig nálunk is hónapokig hirdették az állásokat, miközben csökkent a közmunkások száma a településen” – teszi hozzá a neve elhallgatását kérő postás, aki szerint a kényszerű plusztevékenységek normáinak növelése is nagy nyomást jelent az alkalmazottaknak. Ráadásul hét órára szerződik velük az állami cég, így az alapbérük nem éri el a nyolcórás garantált minimálbért, így fordulhat elő, hogy sokuk alapfizetése még a százezer forintot sem éri el.

A hvg.hu is írt a kézbesítési területen tapasztalható kizsigerelésről még 2018 novemberében, itt arról is szó volt, hogy nem is egy-egy hivatalhoz szerződnek a kézbesítők, hanem a megyei szintű igazgatóság köt velük szerződést, így bármikor átirányíthatók más területre, helyettesítésre. Miközben a hivatalok számának a csökkentése is felmerült a Magyar Posta Zrt.-nél, és az elbocsátások lehetősége sem kizárt, a kézbesítőkből óriási a hiány, mégsem emelték a fizetésüket.

Az Indexhez jutott el nemrégiben egy búcsúlevél, amelyet egy Bács megyei Kelebia postai hivatalának vezetője írt, és amelyben a munkáltatóját okolja életének kilátástalansága miatt. Azt a 24.hu írta meg a kelebiai postás tragédiájával kapcsolatosan, hogy a postavezetők egy-egy alkalmazott elbocsátását helyezték kilátásba, ha nem teljesítik az elvárásokat, ezért előfordult, hogy a családtagokkal kötöttek végül biztosítást, mert a településen nincs valós kereslet a rájuk kényszerített termékekre.

A battonyai kézbesítők felmondása többletterhet jelenthet a többi alkalmazottnak, ugyanis könnyen lehet, hogy a területi vezetés helyettesítést rendel majd el. Többektől is úgy tudjuk, hogy a battonyaiak, még mielőtt felmondtak volna, egyeztetésen voltak a vezetőjüknél, aki viszont ha akart volna, akkor sem nyúlhatott volna bele a beosztásokba és követelményekbe, mivel ezt a hatáskört már nem helyben gyakorolják. Ezért inkább azzal állt elő, hogy van olyan település, ahol a lakosok maguk mennek be a hivatalba a küldeményeikért.

Több postás szerint ez a leépülési folyamat már két évtizede tart, ez idő alatt végig megfigyelhető volt a teljesítmények növelése kombinálva a jövedelmek csökkentésével. Ez látszik a társaság eredményein is. Amíg 2017-et az elérhető mérleg szerint 493 millió forint adózott nyereséggel zárta az állami társaság, a legfrissebb, 2018-as kimutatás már 2,4 milliárd forintot meghaladó veszteséget mutat.

A Postás Szakszervezet egyébként éppen a jövő héten kezdi meg az állami cég menedzsmentjével a bértárgyalásokat, az idei kötelező béremeléseken túl szeretnének elérni eredményeket. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen az állami cég kiadásainak jelentős része pont a bérekre megy el. A versenyjogi szabályok pedig az állami, de önállóan gazdálkodó cég esetén korlátozzák a költségvetési támogatásokat, magyarul, a bevételekből kell gazdálkodniuk.

A konkrét üggyel kapcsolatban a szakszervezeti elnök elmondta, hogy a kelebiai tragédiáról és a battonyaiak felmondásáról is a sajtóból értesült. Tóth Zsuzsanna szerint nem jut el minden helyről a panasz hozzájuk, jobb volna, ha a rendszerszintű problémákat a tagság az érdekvédőknek címezné.

A 24.hu kelebiai riportjának írója megkereste a kelebiai polgármestert, Maczkó József elmondta, hogy a kisvárosban a lakosokat is megviselte a haláleset, nyílt levél megfogalmazását tervezik. A hvg.hu telefonon kereste Maczkót, aki egyelőre nem tud arról, hogy a levelet megírták-e már a helyiek, de azt nem tartja kizártnak, hogy az öngyilkosságot elkövető postás temetésére több kolléga is eljön majd elbúcsúzni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!