Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A koronavírus európai, így magyarországi terjedése óta mélyrepülésben vannak mind Tiborcz István, mind Mészáros Lőrinc, mind Jászai Gellért cégének részvényei.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szinte akármelyik részvényre kattintunk a Budapesti Értéktőzsde honlapján, ugyanolyan görbéket látunk: március eleje óta lefelé ível – nem is akármennyire. Nem kivételek ez alól a NER-hez köthető cégek, tehát a Jászai Gellért-féle informatikai 4iG, a Tiborcz István-féle ingatlanos Appeninn, és a Mészáros Lőrinc-féle Opus is sokat vesztett értékéből azóta, hogy kiderült, Magyarországra is elért a vírus.

A március elején kezdődött esés óta a kormányközeli társaságoknál százalékosan a legtöbbet a 4iG vesztette értékéből. A részvényárfolyam záróértéke a társaságnál március 4-én még 564 forint volt, szerda reggel azonban már csak 320 forint. Ez összességében 43 százalékos visszaesést jelent.

A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global esetében március 3-án 273 forint volt egy részvény, addig a szerdai nyitáskor már csak 162 forintot ért. Itt az értékvesztés tehát 40,6 százalék.

A Tiborcz-István-féle Appeninn kicsit később, március 9-én kezdett el igazán esni, ami egy hétfői nap volt. Az azt megelőző pénteken a záróárfolyam 333 forint volt, hétfőn viszont 310 forint, innen jutottunk el a ma reggelig: 212,5 forint. Ez tehát összességében 36 százalékos visszaesést jelent.

A Privatbankar.hu azt is megnézte, forintban mérve mennyit buktak a kormányközeli üzletemberek. A lap azt írja, az Opus papírjai tavaly nyáron még 470 forinton is jártak, ekkor Mészáros pakettje 233 milliárd forintot ért. A lap a keddi záróárfolyamot vette figyelembe a végösszegnél, ami 175 forint lett, ezzel számolva Mészáros Lőrinc és a családtagjainak kezében lévő Opus részvények nagyjából 87 milliárdot érnek, Mészárosék tehát 146 milliárdot veszítettek.

A Tiborcz-féle BDPST az Appeninnben közel 30 százalékos tulajdonos. Az Appeninn-papírok elmúlt 52 hetes maximuma 547 forint volt, 2019. április 25-én. Ekkor a cég 30 százalékának értéke a Portfolio szerint közel 7,6 milliárd forintra rúgott. Az Appeninn részvényekre kötött utolsó keddi kötés 219,5-ön született, a részvénycsomag összértéke így már csak 3 milliárd forintot tett ki.

Jászai Gellért 4iG-s portfóliója korábban 36,2 milliárd forintot ért. Kedden a papír záróértéke 328 forint volt, ami azt jelenti, hogy Jászai Gellért 25 milliárdot bukott, hiszen a kezdeti 36 milliárdos értékkel szemben 10,8 milliárd forintot ér a cégvezető kezében lévő részvénycsomag. A Privátbankár megjegyzi: azt nem tudni, hogy a részvénycsomagok megszerzését hogyan finanszírozták, esetleg felvettek-e hozzá hitelt. Ennek azért van jelentősége, mivel a vállalati kölcsönök esetében az MNB kezdeményezte az év végéig törlesztési moratórium bevezetését. „Így a kirakatban lévő üzletembereknek akkor sem kell egyelőre izgulniuk, ha a vásárláshoz képest veszteség van a részvénycsomagokon, hiszen jó eséllyel életbe lép majd a moratórium. Akkor pedig időt nyernek, a következő egy évben pedig vélhetőleg túl lesznek a piacok a mélyponton, és megindul majd a kilábalás" – teszik hozzá.

Nem csak a NER-cégek, az OTP, a MOL, és gyakorlatilag minden részvény zuhanórepülésben van. Az OTP március 5-én 14 340 forintot ért, szerda reggel 9 525 forintot. A MOL március 3-án 2 530 forinton zárt, kedden 1 690 forinton, szerdán a nyitás után pedig 1 629 forinton. A BUX a múlt héten az 1998-as orosz válság óta nem látott zuhanást produkált, és azóta is folyamatosan esik vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!