szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel kétezer munkavállalónak nyújt megélhetést az ortopédcipő-készítés. Több mint 140 ezer beteg, többnyire idős rászoruló marad így ellátás nélkül.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Már eddig is kritikus helyzetben voltak a hazai ortopédcipő-készítők, a koronavírus-járvány pedig még tovább rontott a kilátásaikon, hiszen a kijárási korlátozások miatt a betegek át se tudták venni a már elkészült cipőket, ellehetetlenültek a szakrendelések.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestületével és az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetséggel közös közleményben tudatta, hogy

májustól bizonytalan ideig kénytelenek beszüntetni a tevékenységüket.

Ennek oka nemcsak a jelenlegi koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi veszélyhelyzet, hanem az évtizedek óta egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alulfinanszírozó, mára működésképtelen gazdasági helyzet is.

„A megjelent kormányzati akcióterv egészségiparra vonatkozó pontjaiban említésre kerültek az ún. eszközgyártók, de ezekből eddig semmi konkrét és megvalósítható programrész nem indult el és nem fellelhető. Nálunk fokozottabban igaz a gazdasági helyzetünk kritikus pontra kerülése, mint más szolgáltatóknál, mivel a deviza árszintváltozásai, a forint gyengülése, az elmúlt 17 év gyógyászati segédeszköz alulfinanszírozásából adódó, sok esetben alacsony nyereséggel vagy veszteséggel járó működés a járvány negatív hatásaival kiegészülve, csődközeli helyzetet eredményezett" – írták.

Közleményükben hozzátették, mindezekkel együtt megpróbáltak szolgáltatni az egészségügyi veszélyhelyzetben is, de ezt sajnos csak eddig sikerült fenntartaniuk. Mára az alapanyag-, alkatrész- és segédanyag-utánpótlás is akadozik, beszerzési lehetőségeik pedig korlátozottá váltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobos Emese Vállalkozás

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

Több ezer fő munkája, több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás léte és évi 132 ezer beteg ellátása került kritikus helyzetbe Magyarországon, miután egyre nehezebb körülmények között dolgoznak az ortopédcipő-készítők, akik nemcsak az egyre több ellátásra szorulót nem fogják tudni ellátni, de a legtöbbjük már a következő pár hónapot sem tudja finanszírozni.

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad