szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy másfél éve húzódó eljárást zárt le nemrégen a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése.

A Transparency International Magyarország 2018 novembere óta szeretné megtudni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma hogyan ellenőrzi a látvány-csapatsport támogatások (vagyis más néven: a tao-pénzek) felhasználását. Arra kérték a tárcát, adja át a tao-támogatások szabálytalansági eljárásaira vonatkozó dokumentumokat. Az Emmi azonban 3 147 454 forintot kért az adatok kiadásáért. A civilek ezért beperelték a minisztériumot, és azt kérték az eljáró bíróságtól, hogy kötelezze a kormányt az adatok ingyenes kiadására,

A Transparency most a honlapján azt írja, ezt a pert jogerősen megnyerték idén tavasszal, ugyanis „a bíróság is osztotta az álláspontunkat, miszerint az Emmi semmilyen módon nem bizonyította, hogy miért kellene több mint 3 millió forintot fizetnünk.”

Az ítéletekben többek között megállapították, hogy:

  • A közfeladatot ellátó szerveknek a közérdekű adatigénylések teljesítésekor alapesetben a normál napi működés keretében ingyenesen kell az igényelt adatokat az állampolgárok rendelkezésére bocsátaniuk.
  • Az adatigénylés teljesítése bizonyos mértékű munkaerő-ráfordítást szükségképpen igényel, amely a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alapjog intézményi biztosításának a velejárója.

A Transparency hozzáteszi, a Fővárosi Ítélőtábla külön kiemelte, hogy amennyiben az Emmi előterjesztett volna bármiféle bizonyítást a 3 milliót meghaladó költségtérítés alátámasztására, a „mérlegelés során nyomatékosan szükséges lett volna értékelni azt, miszerint az alperes Magyarország állami feladatot ellátó egyik legmagasabb szerve”. Vagyis a bíróság arra figyelmeztette az Emmit, hogy a közfeladatok ellátása és a polgárok alapvető joginak a biztosítása körében kötelessége valódi minisztériumhoz illően viselkedni.

Egyébként a civilek nemrég újabb levélben szólították fel a minisztériumot, hogy hogy tegyen eleget a bíróság ítéletének és immár ingyenesen adja át a tao-pénzek körében végzett szabálytalansági ellenőrzések iratait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!