szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi év bevételei alapján a magyar láncok a középmezőnyben helyezkednek el.

Nagyot erősödött a Lidl áruházlánc 2019-ben, de Tescót nem tudta leszorítani a trónról, többek között ez derül a Trade szaklap előző évi FMCG kereskedelmi rangsorából.

A napi fogyasztási cikkeket áruló láncok közül a Tesco 740 milliárd forintos bevétellel lett az első, a Lidl 685 milliárddal zárta a tavalyi évet, a harmadik helyen a SPAR áll 679,6, a negyediken a Coop 643, míg az ötödiken a CBA 538 milliárd forintos bevétellel.

A hatodik a Reál (426, 9 milliárd), a hetedik az Auchan (394,9 milliárd), a nyolcadik Penny Market (326,8 milliárd), a kilencedik az Aldi (300 milliárd), a tizedik pedig a dm (112,1 milliárd) lett, amíg a Rossmann 95,8 milliárdja a tizenegyedik helyre volt elég a kereskedelmi láncok listáján.

A teljes piacon, nagyjából 127 ezer kereskedelmi értékesítési ponton 12 ezer milliárd forintot költöttek a vásárlók, ennek közel felét FMCG-termékekre vagyis napi fogyasztási cikkekre – írja a szaklap.

A Trade magazin számításai szerint tavaly a kiskereskedelmi árak 3,4%-kal nőttek, és a forgalom 6-7% között bővült, hasonlót mutatnak a Nielsen által vizsgált 17 ezer bolt adatai, a GfK által figyelt 4000 háztartás számai, és a RetailZoom által kiemelt, a kereskedelmi forgalom több mint 40%-át adó (a toplistán kívüliekkel együttes) hazai láncok eredményei is.

A szaklap szerint az online kiskereskedelem is egyre jobban érinti az FMCG-piacot. Tavaly a teljes online piac 16%-ot bővült, és mintegy bruttó 625 milliárd forintos forgalmat ért el. Ennek nagyjából 10%-át már a napi fogyasztási cikkek értékesítése adja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!