szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Papp László Arénánál is nagyobb építmény gigászi összegbe kerül.

Hatalmas munka zajlik a Népligeti buszállomás mögött, ahol a közös magyar–szlovák férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik beígért helyszínét, a 12,5 ezres Papp László Arénánál jóval nagyobb, 18 ezres sportcsarnokot építik. A 444.hu cikke szerint a földből kiemelkedő hatalmas betonpillérek és négy óriásdaru már most látszódik.

Az építkezésre nem lehet bekukucskálni, mert egy fekete, két méternél is magasabb lemezkerítés fut végig a járda mellett.

A portál szerette volna megtudni, hogyan fog kinézni a 78,7 milliárd forintos sportcsarnok, amelyet igen szoros határidővel kell elkészíteni, de nem jártak sikerrel. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) válaszából az derült ki, hogy látványterv nincs, és csak az év második felében lesz. 

Ennek oka, hogy folyamatosan dolgoznak a terveken.

„A határidő tartása érdekében kiemelten fontos, hogy a kivitelezési munkálatok folyamatos haladjanak. A Fővállalkozó ezért – a megkötött szerződésnek megfelelően – már a kivitelezés kezdete óta, a modern, rövid határidőkkel dolgozó építőiparban gyakori, úgynevezett design&build konstrukcióban, azaz »gördülő tervezéssel« végzi a munkát. Ez az építkezés jelen fázisában azt jelenti, hogy a helyszíni kivitelezés előrehaladása mellett párhuzamosan zajlik a homlokzat külső jegyeinek, azaz a látványterv markáns, meghatározó elemének véglegesítése.

A végleges terv és a hozzá tartozó látványtervek 2020 második fél évében kerülnek leszállítása, a végleges látványterveket ezt követően tesszük közzé” 

– írták a lapnak.

Az épületet 2021. november 15-ig kell befejezni. A munkát a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. végzi. A szűk 80 milliárdos ár nagyon jutányosnak mondható, legalábbis ahhoz képest, hogy a (meghívásos) eljárásra első körben a legolcsóbb ajánlat 116 milliárd forint volt.

Amit egyébként Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L tett.

Eredetileg amúgy a már meglévő Papp László Aréna lett volna az Európa-bajnokság legnagyobb csarnoka, de Gulyás Gergely tavaly februárban bejelentette, hogy a kormány vadonatúj – több mint 20 000 szurkolót befogadni képes – multifunkcionális, a sport mellett koncerteknek és népes rendezvényeknek helyt adó csarnokot épít az Eb-re.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Leváltják a Színművészeti kancellárját, katonatiszt kerül a helyére

Leváltják a Színművészeti kancellárját, katonatiszt kerül a helyére

Az állami Eximbank jogerősen pert vesztett a Lánchíd Palota ügyében, 800 milliót fizet

Az állami Eximbank jogerősen pert vesztett a Lánchíd Palota ügyében, 800 milliót fizet