szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Tejben és tojásban is erősítene a pár év alatt agrármágnássá vált Mészáros Lőrinc. Nemcsak a legnagyobb munkáltató és szállodatulajdonos lett mára Orbán Viktor barátja, de jó eséllyel köze van mindennapi élelmiszerünkhöz is.

Megkerülhetetlenné váltak az utóbbi években Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a vállalkozó az állam után a legnagyobb munkáltatóvá vált. Ezek közül is látványosan terjeszkedik a mezőgazdaságban, a Talentis Agro Zrt. honlapján felrajzoltak szerint az ország felében ott vannak, kilenc megyében működnek az agrárérdekeltségeik.

A kiindulópontnak számító Búzakalász 66 Kft.-t 2011-ben alapították, majd 2013–2016 között nagy hátszéllel megerősödtek, végül az elmúlt két évben bekebeleztek több, jól teljesítő agrárcéget is, így például, a korábban Simicska Lajoshoz tartozó, majd Nyerges Zsolthoz vándorló nyugat-dunántúli birtokokat. Tavaly májusban Hódmezővásárhelyen jelentették be, hogy az akkor még tucatnyi céget konszernként működtetik tovább. Az alapanyagok előállításával foglalkozó cégeket az említett Talentis csoport fogja össze, a feldolgozók az Opus Globalhoz tartoznak.

Villámgyors karrier, csillagászati támogatások

A villámkarrier alapja a földárverés volt. Három évvel ezelőtt egy csapásra 1550 hektár föld tulajdonosa lett a Mészáros család, volt olyan, hogy egy hét alatt 440 hektár birtokosai lettek. A Békés megyei Hidashát Zrt.-be már 2017 elején, a Murató Zrt.-n keresztül bevásárolta magát Orbán Viktor barátja, majd 2018-ban elindult a többi agrárcég bekebelezése is, erre tették fel a koronát 2019 májusában, amikor Hódmezővásárhelyen bejelentették a konszernné alakulást. Az elmúlt egy év az összehangolás éve lehetett, de a hagyományosan önmaguktól is jól teljesítő cégeken túl sok eredményt nem tudtak felmutatni.

©

Most a csoporthoz tartozó, főként alapanyagokat előállító tucatnyi agrárcég együttes árbevétele meghaladja a 25 milliárd forintot, és összesen közel 4 milliárd forint támogatást kaptak a Magyar Államkincstár nyilvános adatai szerint, amelyek a fejlesztésekre kapott pénzt nem tartalmazzák.

A sok bevétel nem jelent feltétlenül nyereséges működést. Talentis csoportban működő boros vállalkozások elég pocsékul szerepeltek, a Canter 160 milliós, a Dereszla Sparkling 48 milliós veszteséget hozott össze, a Dereszla viszont 54 millió forintos nyereséget ért el a tavalyi évben.

A legjobb eredményeket a Simicskától Mészároséhoz vándorló cégek produkálták, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. 567 millió forint nyereséget hozott, a Lajta-Hanság Zrt. adózott eredménye 546 millió forint lett, a Szombathelyi Tangazdaság 140 millió forint eredménnyel zárt 2019-ben, míg a Gödöllői Tangazdaság 160 milliót hozott. Az Agrosystem Zrt. 413 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, a székesfehérvári Aranykorona Zrt. 83 millió forinttal, ez utóbbi 15 milliót osztalékként ki is vett.

©

Mínuszban van viszont az Aranka Malom és a Búzakalász 66 Kft., az előbbi mínusz 104 milliós eredményt produkált, a Mészáros család alapította felcsúti agrárcég pedig mínusz 412 forinttal a csoport utolsó helyén végzett.

Jellemzően a cégek tartalékba helyezték az eredményeiket, de kilóg a sorból a csoport első szerzeménye, a Hidashát Zrt. A Békés megyei cég rossz évet zárt tavaly, mínusz 56 millió forint lett az adózott eredményük, ezt a mínuszt az eredménytartalékba helyezték, majd ehhez képest a részvények után azért kifizették a kamatokat, ezzel 451 millió forinthoz juthattak a tulajdonosok a pocsék év ellenére.

A Hidashát Zrt. a termelés után kapott támogatásokon túl 2017-ben közel félmilliárd forint uniós támogatást is kapott a tehenészetük fejlesztésére, úgy tudjuk, hogy egyelőre nem fejeződött be a korszerűsítés.

Lyukas zsák?

Még több támogatást kaptak a Mészárosék tőzsdei cége, az Opus Global érdekeltségébe tartozó élelmiszer-feldolgozók, de ezek egyelőre gyengélkedni látszanak. A visontai búzakeményítő gyár 33 milliárd forintba került, ehhez kapott a cég 6,2 milliárd állami támogatást, a beruházás egy részét hitelből fedezték. A Viresol szennyezte a Detk melletti patakot, most emiatt műszaki átalakításokat kell végezniük.

A tiszapüspöki izocukor gyárat már azt követően vette meg Mészáros, hogy az állam beletolt 9,2 milliárd forintot, majd a vétel után is kapott a cég egy kis tőkeinjekciót, az 5,6 milliárd forint „segítségért” cserébe 17 százalékos részesedést kért az állam. A tavalyi évet mínusz 5,7 milliárd forinttal zárta az állami pénzzel jócskán feltuningolt cég. A szennyező Viresol még nem adta le a tavalyi évről szóló beszámolóját, az előző, 2018-as évben a milliárdos közpénz ellenére is csak félmilliárd forintnyi árbevételt és alig 40 millió forint eredményt produkált.

Csak területben szárnyalták túl Csányit

Csányi Sándor OTP-vezérrel azért még mindig nehéz összevetni a Mészáros-érdekeltségeket. Húsban verhetetlennek tűnik Csányi, igaz, a tavalyi évük igen rosszul sikerült a mohácsi vágóhídon.

A mohácsi vágóhíd
©
A Pick Szeged Zrt. viszont 4 milliárd forint eredményt ért el, ami egy kicsit gyengébb a 2018 évinél, de jóval erősebb, mint a 2017 évben elért eredmény, ráadásul rövidesen megépülhet Szegeden a Pick új gyára is.

Ezzel nehéz felvenni a versenyt, bár a Búzakalász 66 Kft. is épített egy húsüzemet, amihez 331 millió forint támogatást is kapott, de ez nyilvánvalóan a közelébe sem érhet a Bonafarm építette húsfeldolgozásnak. A tejtermelésben viszont még akár versenytársak is lehetnek, még akkor is, ha a feldolgozás terén nagy lemaradásban vannak Mészárosék a Csányi-gazdasághoz képest. A Talentis csoportot irányító Makai Szabolcs az agrárszektor.hu munkatárásának adott interjújában azt mondta, hogy Csányiék más irányba haladnak.

A szántóföldi növénytermesztés mellett a tejtermelésre és az árutojás-termelésére fektetik a hangsúlyt, ahogy ezt Makai Szabolcs, a csoport tavalyi évben kinevezett vezérigazgatója egy PR-interjúban elmondta. Az egykori Simicska-cégek megszerzésével a csoport tejelő állománya hatezer-hétszázra nőtt, ez nagyjából akkora, mint Csányiéké. Ez évente 60 millió kilogramm körüli tejet jelenthet, erre az eredményre mondta az agrárszakember, hogy minden negyedik liter tej előállításában jelen van cégük. Ezt talán túlzás, hiszen itthon 1,1 millió tonna nyerstejet dolgoznak fel évente, de az biztos, hogy a piacvezetők közé kerültek.

A székesfehérvári tojásüzemben nagyjából évente 60 millió tojást termelnek, ehhez nemrégen megvásároltak mélyalmos telepeket is, nehogy a ketreces tartás tiltása, vagy az ellene folyó kampányok miatt hátrányba kerüljenek. A fehérvári Aranykoronánál 60 millió tojást, míg a Talentisen kívül, de mégis a Mészáros családhoz, az Opus Globalon keresztül kapcsolódó Csabatájnál 40 millió tojást állítanak elő, ami a hazai éves 1-1,2 milliárdos termelés tizedét teszi ki. Makai arról is beszélt az interjúban, hogy egyelőre csak a malomipari és tojásárunál van márkájuk, de a többi termékre is szeretnének, ez a távolabbi tervek között szerepel. Végeredményben jó esélyünk van arra, hogy amit megeszünk, az valahonnan Mészáros Lőrinctől érkezett.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Halálos karambol Inárcson

Halálos karambol Inárcson

Új állatokat tervezett a mesterséges intelligencia, egyik ijesztőbb, mint a másik

Új állatokat tervezett a mesterséges intelligencia, egyik ijesztőbb, mint a másik

Egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően ingyen kap síremléket Szilágyi István

Egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően ingyen kap síremléket Szilágyi István