Tetszett a cikk?

A strandok fő gondja nem a koronavírus-járvány, hanem az, hogy az újranyitás, azaz pünkösd óta alig volt strandolásra alkalmas idő. A magyarországi fürdők egyeztetése még mindig tart a kormánnyal, saját akciótervet dolgoztak ki a túlélésért.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Mára szinte az összes strand kinyitott az országban. A gyógyfürdők újranyitásáról még nem döntöttek, egyelőre a strandok kültéri medencéiben lehet fürödni. Arról, hogy a termálfürdők mikor fogadhatnak vendégeket, a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt majd, egyelőre annyit tudni, hogy a Széchenyi, a Rudas és a Dandár gyógyfürdők július 1-jén kinyithatnak.

A szabályok szigorúak:

 • míg maszk nélkül be lehet menni a strandokra, papucs nélkül nem, ezt a bejáratnál ellenőrzik,
 • medencehasználat előtt kötelező zuhanyozni,
 • a vízben tartani kell a másfél méteres távolságot, ellenkező esetben előbb figyelmeztetik, majd kitessékelik a vízből a vendéget.

Érvényben maradtak azok a higiéniával kapcsolatos előírások is, amelyek a fertőtlenítőszerek adagolására, a kézfertőtlenítésre, az előfürdő használatára vonatkoznak. Azt a szabályt viszont eltörölték, hogy minden fürdőzőre 16 négyzetméternek kell jutni a parton. Fővárosi és vidéki strandokat kérdeztünk, milyen szezonra számítanak idén, megtérül-e a működés. A helyzet egyelőre nem túl rózsás.  

©

Futás a pénz után

A koronavírus miatt egyik napról a másikra kerültek óriási bajba a magyarországi fürdők. A vendégek eltűntek, emiatt volt olyan hely, ahol több tucat alkalmazottól kellett megválni. A Magyar Fürdőszövetség már hetekkel ezelőtt megkongatta a vészharangot, hogy a vendégekkel a bevételek is eltűntek. 

Boros László Attila, a szövetség elnök megkeresésünkre most azt írta, hiába az újranyitás, mert a kifejezetten barátságtalan májusi és júniusi időjárás és a még érvényben lévő korlátozások, például hogy csak a kültéri medencéket lehet használni, megnehezítette az újranyitott fürdők helyzetét, a forgalom a korábbi évekhez képest töredékére esett vissza országszerte. Több kisebb fürdő üzemeltetője döntött úgy, hogy ki sem nyitja már idén a kapuit. Pakson például a polgármester bejelentette, hogy júniusban nem nyit ki az Ürgemezei strand, az üzemeltetési költséget már át is csoportosították másra.

A Fürdőszövetség elnöke szerint azoknak a fürdőknek a fenntarthatóságát, amelyeket újranyitottak, megbecsülni sem lehet. Ez függ attól, hogy

 • milyen lesz az időjárás,
 • milyen gyorsan épül vissza a bizalom általában a turizmus, azon belül a fürdők iránt,
 • mennyi lesz a külföldi vendég, és esetleges hiányukat mennyiben tudják belföldi vendégek pótolni,
 • mennyi szabadsága maradt a vírusválság után az embereknek,
 • mennyi pénzt tudnak nyaralásra, pihenésre költeni.

Az biztos az elnök szerint, hogy június közepéig országszerte 20 és 30 százalék között szóródik az időarányosan kieső bevétel a tavalyi évhez képest.

Egerben a strandot üzemeltető kft. ügyvezetője szerint a vírus okozta leállás akkora bevételkiesést generált, amelyet ebben az évben már valószínűleg nem fognak tudni kitermelni, az évet minden bizonnyal veszteséggel zárják. Problémát jelent a külföldi, elsősorban lengyel és szlovák vendégek elmaradása. Beresnyák Gyula a hvg.hu megkeresésére azt írta, bíznak benne, hogy júliusra és augusztusra visszatér az igazi nyár, mert az eddigi időjárási körülmények sajnos nem adtak okot a bizakodásra. 

©

A hajdúszoboszlói strandon is kevés a vendég, ezt a forgalom lassú visszaépülésével magyarázzák. Kállai Zsuzsa, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. marketing- és értékesítési vezetője úgy látja, nehéz megjósolni, hogy milyen szezonjuk lesz, „függ az időjárástól és a határok megnyitásától is”. Ami az árakat illeti, Kállai Zsuzsa szerint a tavalyihoz képest csak „a szokásos mértékben változtattak”.

„A bevételkiesés jelentős lesz, az eddigi korlátozásoknak köszönhetően és a strandoláshoz kedvezőtlen júniusi időjárás miatt is” – közölte a ceglédi fürdő munkatársa, Sági Beatrix. Itt átlagosan 3 százalékos volt az áremelés, „a jelentős többletköltségek miatt”. Úgy számolnak, hogy a 12 hónapos üzletmenetet nézve veszteséges lesz a fürdő.

A fővárosi strandokon is jóval kevesebben voltak eddig, mint egy évvel ezelőtt. Ennek részben a korlátozások, részben a kedvezőtlen időjárás az oka. Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. értékesítési és marketingigazgatójának a tájékoztatása szerint ütemezetten nyitnak a fedett részek a strandokon. Azon túl, hogy bíznak benne, strandidő lesz, akciókat is hirdetnek: a csillaghegyi strandon például a többi fürdőhöz képest olcsóbb a belépő, 2200 forint. Ehhez képest hétköznap, egy felnőtt, teljes árú jegy a Palatinuson 3200, Pesterzsébeten 2900, a Rómain 2500 forint. A legolcsóbb a pünkösdfürdői strand, itt 1900 forintot kérnek el egy felnőttjegyért. A gyerekeknek, a diákoknak, a nyugdíjasoknak és a családoknak mindenütt jár kedvezmény.

©

Négy éve többmilliárdos beruházással hívta életre Gerendai Károly a Lupa Beach-et és Öböl Strandot. Bár a beruházás elsősorban a strandolók és a vízi sportok kedvelőit célozta meg, most a horgászok felé is nyitnak. A tulajdonos április végén már jelezte, hogy beindítják a horgászatot a tavon. Azt mondta a We Love Budapestnek, „ha – ne adj' isten! – elmaradna idén a strandszezon, attól még horgászni lehetne, az ugyanis nem tilos, és még hal is van benne bőven. Itt hosszú távon is érdemes lehet ezt fenntartani, mert simán megfér az eredeti strand- és sporttevékenységek mellett, és egy plusz bevételi forrás tud lenni".

Ami az árakat illeti, átlagosan 7 százalékos a drágulás a Lupán. „Amikor feloldották a strandok működési korlátozását, mi még jó szezonban reménykedtünk, elsősorban amiatt, hogy idén nyáron várhatóan jóval kevesebben mennek külföldre nyaralni. De mivel az elmúlt 35 napban még nem volt egyetlen egy strandolásra alkalmas nap sem az időjárás miatt, mostanra azt látjuk, hogy az így elveszített napokat már szinte lehetetlen lesz bepótolni” – írta a hvg.hu-nak Görögh Attila, kreatív igazgató. „Eddig a teljes, 100 napos szezonunk egyharmadát már elbuktuk, de mivel hagyományosan a július-augusztus voltak eddig is inkább az erősebb hónapok, még abban reménykedünk, hogy azok valamit visszakompenzálhatnak az eddigi veszteségekből” – tette hozzá. 

Akcióterv a fürdőkért

Magyarországon 18 ezer ember dolgozik a fürdőkben. Az ágazat évente 70 milliárd forintot termel. A terület képviselői a járvány kitörésekor azt kérték a kormánytól,

 • a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései ne csak a kis- és közepes vállalkozásokra korlátozódjanak,
 • alkossanak a hazai fürdőágazatra speciális szabályokat,
 • a turizmus támogatására hirdetett fejlesztési és felújítási hitelprogramot ne csak a szállodák és éttermek számára tegyék elérhetővé, hanem a fürdőüzemeltetőknek is nyissák meg.

Az úgynevezett Fürdővédelmi Akciótervre eddig érkezett kormányzati visszajelzések, az elnök szerint, pozitívak, egyes elemei a gazdaságvédelmi intézkedésekbe is beépültek, míg más elemek kormányzati előkészítése még tart. Erről Boros László Attila egyelőre nem árult el részleteket. Annyit mondott, hogy a fürdőket üzemeltetők eddig

 • az ágazati járulékmentességgel,
 • a hosszabb munkaidőkeret adta lehetőségekkel
 • és a Kurzarbeit bértámogatási programmal tudtak élni.

A jövőben azt is szeretnék, hogy csökkenjen a 27 százalékos áfa, ezt az akciótervben is jelezték. Hogy lesz-e eredménye, nem tudni.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!