szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csökkentette nemrég a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve hatással van a személyi kölcsönök árazására is. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, hogy miként változtak egy ugyanakkora hitel havi törlesztői, illetve mire kell nagyon odafigyelni, ha össze szeretnénk hasonlítani a bankok ajánlatait.

Június 23-án 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a 0,15 százalékpontos vágás pedig a személyi kölcsönök THM (teljes hiteldíj-mutató) plafonját is érintette. Egy kormányrendelet szerint ugyanis március 19-től maximum 5,9 százalékos THM-mel adhattak személyi kölcsönt a bankok. Ám ez nem egy kőbe vésett érték, a rendelet azt mondja ki ugyanis, hogy a teljes hiteldíj-mutató nem haladhatja meg az aktuális jegybanki alapkamatot 5 százaléknál nagyobb mértékben.

©

Mivel a jegybanki alapkamat most csökkent, a bankoknak át kellett árazniuk hiteleiket, hiszen július 1-től a személyi kölcsönök THM-e nem lehet magasabb 5,75 százaléknál.

A jegybanki alapkamat közvetve a 2021 utáni hitelkamatokat is befolyásolja, ugyanis a személyi kölcsönök THM-e akkortól nem haladhatja meg az aktuális alapkamatot 24 százalékpontnál nagyobb mértékben, ami a mostani állás szerint 24,75 százalék. Ám ez aligha jelent majd érezhető változást, ugyanis a jelenlegi hitelek egyike sem éri el ezt a szintet. A 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a most igényelhető személyi hitelek THM-e a jövő évtől ugyanis 7,3 százalék és 21 százalék között van.

Sokan várták, hogy az alapkamat csökkenés miatt majd olcsóbbak lesznek a hitelek, ám a Bankmonitor kalkulátorának számításai szerint egyáltalán nem olyan egyszerű a helyzet, ugyanis több szempont szerint is lehet rangsorolni az elérhető ajánlatokat, az eredmény pedig ezek alapján nagyon más lehet.

  1. Megnézhetjük, hogy melyik bank kínálja a legkedvezőbb havi törlesztőket 2020-ban.
  2. Választhatunk aszerint is, hogy melyik hitelnél legalacsonyabb a havi törlesztő 2021-től.
  3. Választhatjuk a legalacsonyabb teljes visszafizetést biztosító hitelt is.

Bár kecsegtetőnek tűnik az induló, 2020-ra érvényes törlesztőket összevetni, mégsem ez a legjobb megoldás, hiszen ha most veszünk fel például 5 évre személyi hitelt, akkor ebből mindössze 6 hónap esik az idei évre, míg 54 hónapra a magasabb törlesztő vonatkozik majd. Ezért fordulhat elő, hogy egy hitelnek bár kedvezőbb az induló törlesztője, összességében mégis többet kell rá visszafizetni, mint egy magasabb törlesztővel indulóra.

Ráadásul, míg 2020-ban a hitelek kamatai és törlesztői között alig van különbség – hiszen mindenki igyekszik igazodni az alapkamat +5 százalékos felső határhoz – 2021-től már jelentős eltéréseket láthatunk. A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint egy 3 millió forintos, 5 évre felvett hitelnél a legjobb és a legdrágább havi törlesztő között például már 16 ezer forint a különbség, ami teljes visszafizetésben több mint 800 ezer forintot jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát

Elvitték a rendőrök az egyik hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát