szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint a magyar ember börtönben érzi magát, ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert. Megnéztük a hivatalos statisztikák alapján, hány magyar lehet, akinek nem jut tengeri nyaralás.

A magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát – állapította meg Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. Hogy olvasóink ne érezzék börtönben magukat, mutatunk egy képet a tengerről:

©

 Egyet pedig egy tengerparti nyaralásról:

Mészáros Lőrinc luxusjachtja az Adrián - a hajó azóta eladósorba került
©

Orbán Viktor tenger iránti szenvedélye jól ismert: évről évre Horvátországban tölti nyári szabadságát, sőt, néhány éve korábbi útitársa a Blikknek arról beszélt: a politikus nem ragaszkodik ahhoz, hogy luxushotelben szálljon meg. Fontosabb számára, hogy a szállás a tengerparton legyen, szép kilátással az öblökre, a szigetekre. Marin Skenderovic azt is elmondta, hogy Orbán szeret hajózni, láthatóan élvezi a tengert, és szívesen fogyaszt halat, tengeri herkentyűket.

De milyen sokan lehetnek azok, akik az Orbán-családhoz hasonlóan valóban eljutnak a tengerhez? A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása a magyarok külföldre tett utazásairól még 2018-as adatokból készült. Abban az évben 22,8 millió alkalommal látogattak magyarok külföldre, ebből 6,9 milliószor szórakozásként vagy egészségmegőrzési céllal. Hogy ez hány embert jelent, arról nincsenek számok.

Az Eurostat még 2016-os adatok alapján mindenesetre úgy számolt, hogy a magyarok 44,8 százaléka egyáltalán nem jut el nyaralni, sem belföldre, sem külföldre. Ennek a csoportnak közel a fele a pénzszűkével magyarázta azt, hogy nem nyaral. 2018-ban pedig azt mérte az Eurostat: a magyarok 43 százaléka nem tud megengedni magának évente egy egyhetes nyaralást, ez a hatodik legrosszabb adat az EU-ban.

A legtöbb magyar Ausztriába, valamint Szlovákiába utazott, azaz nem tengerpartra. Ezek után Ukrajna és Románia következik a listán - mindkettőnek van tengere, de nem kell túl nagy bátorság azt feltételezni, hogy nem a tengerpartot keresik az oda látogató magyarok. A lista 4-5. helyén Szerbia és Németország állt. A klasszikus tengerparti nyaralóhelyek közül Horvátországba ment a legtöbb magyar, 1,03 milliószor utaztak oda magyarok , Olaszországba 418 ezerszer, Görögországba 221 ezerszer, Franciaországba 202, Spanyolországba 201 ezer alkalommal (természetesen nem mind a tengerhez, de azért valószínű, hogy jelentős részük oda ment).

Vagyis úgy tűnik, a magyarok többsége nem lát minden évben tengert. Nekik marad – ahogy Orbán Viktor a pénteki interjúban egyébként mindenkinek tanácsolta: a Balaton.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Tengerparti út helyett vidéki nyaralásra készülnek a magyarok

Legalábbis erre a következtetésre jut egy, a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készített elemzés. Eszerint az emberek 43 százalékának hiúsult meg idei utazása, és az utazás iránti érdeklődése tavalyhoz képest kevesebb mint felére esett vissza, és aki az enyhítések után utazást tervez, inkább az országhatárokon belül marad.

Anyaszült meztelenül rohant egy férfi a laptopját lenyúló vaddisznó után

Anyaszült meztelenül rohant egy férfi a laptopját lenyúló vaddisznó után

Szabadulhatnak Ronaldinhóék

Szabadulhatnak Ronaldinhóék

Megdőlt Romániában a napi halálozások rekordja

Megdőlt Romániában a napi halálozások rekordja