szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, hogy a vezető egyben tulajdonosa a berendezések üzembehelyezésével megbízott cégnek.

Közleménye szerint a hvg360 cikkéből értesült a lélegeztetőgépeket beszerző OTT-ONE Nyrt. arról, hogy felügyelőbizottsági taguk, Martonicz Dániel tulajdonosa annak a cégnek, amely több mint 6 milliárdért helyezheti üzembe a kínai lélegeztetőgépeket.

Megszereztük a listát: kiktől vett, és kikkel szereltetett be a kormány lélegeztetőgépeket?

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a lélegeztetőgépek átlagára 56 647 euró, átszámítva durván 19 millió forint volt. A gépek üzembe helyezésére további 7,5 milliárd forintot költöttek. A veszélyhelyzet alatt (március 11. - június 17.) 10 515 darab lélegeztetőgép érkezett az országba, ebből 10 097 invazív, 418 pedig non-invazív ( vagyis a súlyos, koronavírusos betegek ellátására nem alkalmas - a szerk.)

Az OTT-ONE elnök-vezérigazgatója, Májer Bálint a hvg.hu-nak azt írta, miután megbizonyosodott arról, hogy a megjelent információk helytállóak, azonnal intézkedett. Első lépésként az igazgatóság haladéktalanul kezdeményezi a közgyűlés összehívását, hogy Martonicz Dánielt visszahívják a felügyelőbizottságból. Az intézkedésről a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság vezetése a BÉT – vasárnap délután meglehetősen csöndes – honlapján is közleményt adott ki.

Májer azt írta, cégük "elzárkózik az efféle összeférhetetlen tevékenységtől", azt pedig sajnálatosnak tartja, hogy az egészről a sajtóból értesült. Martonicz Dániellel pénteken beszéltünk, elsőre interjút ígért aznapra, majd később sajtósán keresztül pár nap haladékot kért.

Az OTT-ONE egy nyilvánosságra hozott dokumentum alapján 4,7 milliárd forintért szerzett be 500 lélegezetőgépet, ami 9,4 millió forintos átlagárat jelent. Korábban kiderült, a kormány a veszélyhelyzet miatt 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépekre, 16 ezer darabra szerződtek le Kínában, amiből több mint 10 ezer érkezett meg a veszélyhelyzet végéig.

A Külügyminisztérium a hvg.hu közérdekű adatigénylésére elárulta, 22 céggel szerződött le a gépek behozatalára, az átlagár durván 19 millió forint volt (amibe beleszámolták a jóval egyszerűbb, ezért olcsóbb non-invazív gépeket is). Az információhiány miatt kevés gép árát lehet megbecsülni, de az látszik, az OTT-ONE által beszerzettek jóval ez alatt vannak. A cég korábban azt írta, a koronavírus miatt jócskán felmentek az árak, 40 százalékos emelkedést tapasztaltak ugyanazoknál a termékeknél.

A kormány a lélegeztetőgép-beszerzés mellett 7,5 milliárdot adott azok üzembe helyezésére, ebből vitte el a nagyobb összeget Martonicz cége. Közben kiderült az is, a Wizz Air 5 milliárd forintért szállította az eszközöket Kínából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét szóba került a többször használatos fenéktörlő ötlete

Ismét szóba került a többször használatos fenéktörlő ötlete

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban