szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Arena4 indulásával már öt cég tíz csatornája verseng egymással Magyarországon a sportesemények közvetítési jogaiért - már azokért, amelyeket nem visz el a hozzájuk képest szinte korlátlan mennyiségű pénzből gazdálkodó MTVA. Kérdés, elbír-e ennyi tévét a piac.

A Network4 csoport sportcsatornája, az Arena4 már a tavasszal elindította a tesztüzemét, most azonban igazán nagy bejelentést tett: elvitte az NFL közvetítési jogát a Sport TV elől, amely 2004 óta adta Magyarországon az amerikaifocit. Emellett az övék a Moto GP közvetítési joga is.

©

Tíz kicsi tévé

A magyar állami televízió monopóliuma 1996-ban tört meg a sportközvetítéseknél. Az 1989-ben alapított Eurosport már korábban is fogható volt az országban, de a magyar nyelvű adás csak ekkor indult el. Egy évvel később a TV3, miután elvesztette az országos analóg sugárzású frekvenciára kiírt pályázatot, kábeltévéként megvette az NBA közvetítési jogait az amerikai tulajdonos TNT-től, és két szezont közvetített.

2000-ben elindult a Sport1 és a Sport2, és az országos kereskedelmi tévék is ekkoriban fedezték fel, hogy a sportközvetítésekben jó üzlet van. A TV2 néhány szezonon át a magyar vízilabda-bajnokság meccseit adta, az RTL Klub pedig Kovács István bokszmeccseivel szállt be a sportba. Az RTL-nek jött be jobban ez a koncepció, pénzük pedig volt annyi, hogy a nyílt pályázatokon le tudták nyomni az MTV-t, így aztán 2002-től megvásárolták a Forma-1 közvetítési jogait, 2004-től pedig az övék lett a labdarúgó NB I. közvetítési joga is. Azok számára, akik a helyszínen akartak szurkolni, ez a rövid időszak a vasárnap délelőtt 11:30-as meccskezdési időpontról marad emlékezetes. Három szezon után a Sport TV átvette a közvetítéseket, az RTL pedig még évekig adta a magyar válogatott meccseket, és igazán nagy dobásként a 2006-os vb-t is ők közvetítették.

©

Időközben 2005-ben elindult az Eurosport 2, két évvel később a magyar adása is. Az IKO Media Group pedig az RTL Klub mellett 2006-ban elindította a Sport Klubot. Ez nagy dobásnak ígérkezett: a Bundesliga és a Premier League közvetítési jogait is megvették. 2007-ben elindult a Sportklub+ is, tematikus focicsatornaként, de két év után ezt megszüntették. 2012-ben a Sport Klubé lett az olasz és a francia bajnokság közvetítési joga, de kézilabda- és kosárlabda-meccseket is adtak. A 2013-as tulajdonosváltás után - a DPO Tematiké lett a csatorna akkor - sorra vesztette el a cég a közvetítési jogokat, az utolsó éveiben már csak magazinműsorokat sugárzott, végül 2016-ban megszűnt.

A konkurencia ugyanis egyre nagyobb lett, az Arena4 érkezésével már tíz kereskedelmi és egy állami csatorna foglalkozik csakis a sporttal. 2009-ben elindult a Digi Sport, amelynek 2011-ben a második, 2015-ben pedig a harmadik csatornáját is létrehozták, ettől az évtől francia és olasz focit, valamint Európa Liga-meccseket is adnak. A TV2 Média Csoport 2016-ban elindította a Spíler TV három csatornáját, amelynek a legnagyobb dobása a Bajnokok Ligája és az angol foci közvetítése - igaz, a Premier League meccseinek egy részét átadták a Digi Sportnak. A TV2 korábban, 2009 és 2011 között BL-t is adott, de ez túl költséges volt végül számukra.

Eközben azonban megérkezett a nagyágyú: az MTVA-ra átkeresztelt állami média is felfedezte magának újra a sportokat. Így aztán most úgy néz ki a piac, hogy ha valamit akar a köztévé, akkor azt megveszi az évi közel 100 milliárd forintos költségvetésből, a többiért verseng a tíz kereskedelmi csatorna.

A magyar foci és a Forma-1 mellett szinte minden nagyobb csapatsport magyar bajnoki meccseit is az állami tévé adja, a Bajnokok Ligájában pedig az MTVA-é az első választás joga (azaz minden meccsnapról ők mondhatják meg elsőnek, mit közvetítenek, a Spíler TV a maradékból választhat).

©

Nem véletlen, hogy az olimpiáról eddig egy szó sem esett. Ennek a helyzete speciális: évtizedeken át, egészen 2012-ig a kontinens közszolgálati tévéit egyesítő Eurovízióé volt a közvetítési jog, vagyis automatikusan az MTV és párhuzamosan az Eurosport adta a játékokat. Azóta ez megváltozott, a 2014-es és 2016-os közvetítési jogra a Sportfive International ügynökség írt ki pályázatot a közvetítési jogra, az az utániakra pedig az Eurosport tulajdonosa, a Discovery, így már az ő pályázatukon adta az állami média a legjobb ajánlatot, hogy náluk maradhasson az olimpia.

Milliárdokért veszik a közvetítési jogokat

Hogy az Arena4 mennyiért vette meg az NFL-t és a MotoGP-t, az üzleti titok, a vételről elsőként hírt adó Indexnek Borsány-Gyenes András vezérigazgató annyit mondott, hogy dollárban számolva milliós összegről van szó. Sok más sportágról viszont nyilvánosak az adatok.

Így tudjuk azt, hogy az MTVA a magyar foci közvetítési jogait 2017 januárja és 2021 vége közötti időszakra 18,97 milliárd forintért vette meg az MLSZ-től (ez évente durván 150-200 meccs közvetítését jelenti). Ez a férfi válogatott tétmeccseit nem foglalja magába, azoknak az UEFA a jogtulajdonosa, nekik külön fizet az MTVA 2,5 milliárd forintot a 2021-es Eb, a 2022-es vb, valamint a Nemzetek Ligája meccseiért. A 2018-as és a 2022-es foci-vb-ért együtt 2,3 milliárd forintot fizetett az MTVA. A 2018 és 2024 közti két-két nyári és téli olimpiát csomagban 4,6 milliárd forintért vették meg, a Forma-1-nek pedig három évre ötmilliárd forint az ára. Egy kisebb magyar csapatsport ehhez képest aprópénz, ott 10-30 millió forintért kötnek 3-5 éves szerződéseket.

Ami pedig a focibajnokságokat illeti: a Bajnokok Ligájának három évre szóló első választásos közvetítési joga 5,7, a második választásé 1,5 milliárd forintba, az angol bajnokságé 7, a spanyolé 6 millió euróba, azaz 2,4, illetve 2,1 milliárd forintba kerül.

De megéri ez?

Erre a kérdésre első ránézésre egyértelműnek tűnik a válasz: ha egyszer ennyi sportcsatorna működik, amelyek egymás elől veszik meg a közvetítési jogokat, nyilván nyereséges az üzlet.

Ha a céges beszámolókat keresnénk, nem vagyunk könnyű helyzetben. Annyit biztosan tudni, hogy a Sport 1-et és a Sport 2-t tulajdonló AMC Networks a 2019-es éves beszámolóját még nem adta le, 2017-et 10,3 milliárd forint, 2018-at 2,4 milliárd veszteséggel zárta (18,2, illetve 19,7 milliárd forintos bevétel mellett). Minden más szolgáltatónál azonban olyan kiterjedt cégcsoportról vagy sok mindennel foglalkozó tévéről van szó, hogy nem lehet a teljes vállalat pénzügyeiből különválasztani, mennyit hoz vagy visz a sport.

A nagy tévéknél az is egy racionális stratégia lehet, hogy megvegyenek olyan sporteseményeket, amelyek ugyan ráfizetésesek, de ezzel is gyengül a konkurencia. A TV2 Spíler TV-je kapcsán voltak ilyen pletykák, de mivel csak a csoport teljes működtetésének gazdasági eredményeiről van adat, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy erről van-e szó. És természetesen egész más az MTVA helyzete, a közszolgálatiságba beletartozik, hogy olyan műsorokat is közvetítsenek, amelyek nem hoznak profitot - az pedig már egy fokkal bonyolultabb kérdés, hogy közszolgálati feladat-e milliárdokért adni BL-t vagy Forma-1-et.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Bródy János: Ha az embereket békén hagynák, békésen tudnának egymás mellett élni

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó