szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Dunaferrnél működő szakszervezetek a bírósághoz fordulnak a szabadságos bér csúsztatott kifizetése miatt.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a bírósághoz fordul, mert a munkáltató egyoldalú döntésével megsértette a kollektív szerződésben foglalt megállapodást - mondta a 24.hu-nak Győri Gábor, az érdekképviselet egyik alelnöke.

A vita azon mérgesedett el a cég és az érdekképviseletek között, hogy a Dunaferrnél évek óta kapnak a dolgozók úgynevezett szabadságos bért, ami egy egyhavi plusz alapbérnek felel meg, és jellemzően június 10-ig fizetik ki a számukra. A februári bértárgyalások során a cégvezetés kérte a dolgozókat, hogy a kollektív szerződésbe is belefoglalt juttatást későbbi időpontba – július 10-ig – fizetnék ki, ezt a dolgozók elfogadták.

Végül azonban a cégvezetés június elején közzétett egy előterjesztést, amely szerint 3 részletben fizetnék ki a juttatást: július 10-ig minden munkavállaló kapna 200 ezer forintot, majd augusztus 10-én érkezne a második 180 ezer forintos részlet, a még fennmaradó részt pedig augusztus 31-ig fizetnék ki az érintetteknek.

A szakszervezeteknek nem csak a bérekkel kapcsolatban van vitájuk a Dunaferrel. Júniusban arról számolt be a hvg.hu-nak a Győri Gábor, ISD Dunaferr Zrt. Központi Üzemi Tanácsának elnöke, hogy 17 dolgozóval közölte a cég: a munkakörük július elsejétől megszűnik. Bár ez a szám alatta van a csoportos leépítést (amire egyébként a cégvezetésnek nem is lenne lehetősége egy korábbi megállapodás alapján) jelentő küszöbnek, de attól tartanak, hogy a menedzsment további hasonló, szervezeti átalakításnak álcázott létszámleépítésen törheti a fejét.

A 24.hu szerint a gyárban jelentős, régóta fennálló probléma, hogy a dunaújvárosi vasműben a mintegy ötezer dolgozó nem látja biztosítva a cég jövőjét, így a saját munkáját sem.

A múlt héten levelet írt az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetének a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, hogy közbenjárását kérje a cég többségi tulajdonosával való kapcsolatfelvételben. Az érdekképviselet szerint ugyanis a Dunaferr Társaságcsoportnál „kialakult helyzet súlyos, de nem csak a járványhelyzetnek köszönhetően”, a menedzsment azonban nem foglalkozik és nem is számol be a tulajdonosnak az észrevételeikről és a jelzéseikről.

A szakszervezet szerint a cégvezetés számos rossz döntést hozott, ami sokban hozzájárult jelenlegi bizonytalan helyzetükhöz. Azt szeretnék, ha a vállalat jövőjével kapcsolatban tájékoztatást kapnának, ám ezt a cégvezetéstől hiába kérik évek óta.

Ugyanazt a levelet kedden a 24.hu szerint elküldték Orbán Viktor miniszterelnöknek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, valamint Galambos Dénesnek, a Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosnak, Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselőnek és Dunaújváros polgármesterének, Pintér Tamásnak is. Abban bíznak, hogy az ország és a város vezetőinek közbenjárásával, közös erővel sikerül stabilizálni a Dunaferr csoportot és egyben hosszú távra biztosítani a dolgozók munkáját.

A Dunaferr problémái régóta ismertek. Már tavaly nyáron megkongatta a vészharangokat az uniós acélipari szövetség, akkor egy nyílt levélben, amelyet az ISD Dunaferr Zrt. is aláírt, azt álltották, hogy ha nincs azonnali lépés az EU részéről, úgy akár több ezer munkahely is veszélybe kerülhet az összesen 330 ezer főt foglalkoztató acéliparban. Ezután ősszel jelentette be a Dunaferr, hogy 350 fővel csökkentik a létszámot, akkor Evgeny Tankhilevich cégvezető úgy fogalmazott, hogy "a helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője". Mint írta, „amit lehet, megtettünk a válság kezelésére, de eljutottunk arra a pontra, ahol már nincs más választásunk, mint a létszámleépítés végrehajtása. A leépítés főleg az adminisztráció és a karbantartás területét érinti majd.”

Végül azonban sikerült megállapodni a szakszervezetekkel és elmaradt tervezett leépítés, ám idén májusban megint arról szóltak a hírek, hogy a túlélésért küzd a vállalat, a gondokat akkor a fizetések halasztásával igyekeztek rendezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan Vállalkozás

Áll a bál a Dunaferrnél

Jogi útra terelné az egyik szakszervezet a bérvitát az Dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.-nél. A hangulat most különösen forró az acélgyár környékén, ugyanis a szakszervezetek szerint burkolt leépítések is zajlanak a cégnél. A vállalat egyelőre hallgat.

Lánya indulhat a motorbalesetben elhunyt fideszes körzetében

Lánya indulhat a motorbalesetben elhunyt fideszes körzetében

A Wizz Air trükközésre hivatkozva korlátozza a pénzvisszatérítést

A Wizz Air trükközésre hivatkozva korlátozza a pénzvisszatérítést

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása