szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az ősszel vinnék a parlament elé a távmunkát szabályozó törvénymódosításokat.

A kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye szerint a koronavírus-járvány idején a távmunka számos területen bevált, és egyaránt előnyös a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak.

Az államtitkár azt ígérte: már az ősszel a parlament elé kerülhetnek a változtatások tervei, előtte széles körű egyeztetéseket folytatnak a gazdaság szereplőivel.

A tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti. A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna. Azt a gyakorlatot is szabályossá tennék, hogy megállapodás szerint csak a munkanapok egy részén legyen egy dolgozó távmunkában.

A szabályozás lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltételek mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Daczi Dóra Gazdaság

Velünk marad a home office, de senki nincs felkészülve arra, ez mivel jár

Bár a járvány előtt még plusz juttatásként osztogatták a cégek a home office lehetőségét, mostanra a privilégium sokak számára kínszenvedéssé degradálódott. Amíg nincs védőoltás, a távmunkára sem születhetnek végleges – várhatóan hibrid – megoldások, de az irodai munkavégzés megváltozása visszafordíthatatlan. Arra viszont egyelőre sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nincsenek felkészülve, hogy a betanulástól kezdve az előléptetésen át a kiégésig már semmi nem lesz a régi.

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Bukarest hétfőtől újranyit

Bukarest hétfőtől újranyit