szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kikérte az MSZP elnöke a Mátrai Erőmű megvásárlásához kapcsolódó dokumentumokat, és ugyan sok adatot csak kitakarva kapott meg, úgy számol, hogy az eddig kommunikált vételár négyszerese is elmehetett.

17,4 milliárd forintért vette meg az állam Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát a tavasszal. Az ellenzék már akkor is arról beszélt, hogy ez rossz üzlet – annyi biztos volt, hogy az állami MVM 5,9 milliárd forint veszteséggel vette át a céget. Most azonban az MSZP elnöke, Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel kikérte az ügy dokumentumait, és ezek alapján azt állítja:

az MVM-nek 17 helyett 75,14 milliárd forintra volt szüksége.

A cég vezetése ugyanis 26,4 milliárd forint tőkeemelést kért, ugyanennyi áthidaló keretet, hogy az erőmű működőképes maradjon, valamint 4,9 milliárd forint tagi hitelt. Fontos hozzátenni, hogy mindez nem volt része a vételárnak, az változatlanul 17,4 milliárd forint.

A Mátrai Erőmű bányászai nyugodtabbak, mióta nem Mészáros Lőrinc a tulaj

A kormány nagyot vetített, amikor megindokolta a Mátrai Erőmű megvásárlását. A visszaállamosítás mellett persze vannak nagyon jó érvek, de a borsos vételárra nincs magyarázat. A leszerelésre félretett pénz az erőmű szerint elég lesz, ezen az állam nem fog bukni. De mit is vett meg valójában? Visontán jártunk.

Tóth beperelte az MVM-et, mert ugyan sok dokumentumot átadott a cég, sokban kitakarások, valamint visszatartott mellékletek miatt nem látszik minden olyan adat, amelynek a politikus szerint nyilvánosnak kell lennie.

Kitakarták például szinte teljes egészében a PricewaterhouseCoopers jelentésének részleteit. A tanácsadó cég azt vizsgálta, hogy milyen kockázatokat kell vállalnia a vevőnek. Ennek a részleteit így nem ismerjük, a dátumokat viszont igen: az MVM vezetése 2019. december 18-án hagyta jóvá az átvilágítás megrendelését, majd ugyanazon a napon meg is kapta az anyagot, és még határozatot is hozott a vásárlás kezdeményezéséről. Mindezt két nappal azután, hogy az elnök-vezérigazgató előterjeszthetőnek minősítette a határozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

43 GB-nyi lopott kincs: nyomoz a Microsoft a Windows XP forráskódjának kiszivárgása miatt

43 GB-nyi lopott kincs: nyomoz a Microsoft a Windows XP forráskódjának kiszivárgása miatt

Bárki kiveheti a Kaliforniába jöttem híres családi házát

Bárki kiveheti a Kaliforniába jöttem híres családi házát