Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A főváros helyett a jegybank építi meg a tervezett alagutat, hogy a volt Postapalota helyén étesített Pénzmúzeumot könnyebben érjék el a látogatók.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója hónapok óta promózza Facebook-oldalán a Magyar Nemzeti Bank legújabb beruházását, amelynek lényege, hogy lesz egy átjáró a Széll Kálmán téren. Így fog kinézni:

©

Ahogy Vitézy írta korábban, az átjáró "nemcsak szintbeli, akadálymentes átjárást teremt a Városmajor felé a térről, de új bejáratot is nyit a Buda Palota néven megújuló épületbe, az itt létesítendő Pénz- és Banktörténeti Múzeumba".

A beruházás terve nem új, csak korábban nem volt pénz a megvalósítására. "Sajnos a tér felújításának 6 évvel ezelőtti programjából forráshiány miatt a BKK-ban törölnünk kellett" – írta korábban szintén Vitézy. Jött viszont az MNB, amelynél a pénz ezek szerint nem volt akadály, és meg is kezdődött az építkezés.

A beszámolók eddig csupán egy dologról nem szóltak, hogy a 6 éve még nagyon drágának tűnő projekt pontosan mekkora összeget emészt fel, és ezt a pénzt ki kapta, milyen eljárásban.

Az MNB-t először hetekkel ezelőtt kerestük meg, hiába, nem válaszoltak, majd miután ismét rákérdeztünk, megküldték az adatokat.

Mint megtudtuk, az átjáró építését az MNB-Ingatlan Kft. végzi, amely "megközelítőleg" 1 milliárd forintot költ rá. A versenyeztetési eljárást a RAW Development Kft. nyerte, ez a cég építette Matolcsy Ádám nyaralóját és luxuslakását, a generálkivitelező alvállalkozó pedig a Market Építő Zrt., amely Orbán Viktor barátjáé, Garancsi Istváné.

Hogy az MNB mit ért versenyeztetési eljárás alatt az nem derült ki, kérdésünkre, hogy ez pontosan mit takar, hány cég és mely cégek vettek részt rajta, ők milyen ajánlatot tettek, egyelőre szintén nem reagáltak, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A jegybank kérdésünkre viszont megindokolta azt, szerintük miért van szükség az átjáróra. Például a babakocsit toló szülők miatt.

"A Széll Kálmán téri metrókijárat és a Krisztina körút között mindössze 1 méteres szintkülönbség van, a gyalogosforgalom jelenleg mégis a Várfok utcán keresztül, mozgólépcsőn vagy gyalogos lépcsőn megoldott, nehézséget okozva a naponta sok ezer arra járó idős ember, babakocsit toló szülő, a metrócsatlakozáshoz csomagokkal igyekvő gyalogos számára" – írták, hozzátéve, hogy a "a város számára előnyös tulajdonságai mellett" az előnyök között szerepel még, hogy az átjáró "megfelelő, színvonalas bejárat kialakítására ad lehetőséget a Pénzmúzeum és Látogatóközpont számára is, megnyitva ezzel a Buda Palota Csaba utca felé nyíló homlokzatát."

A Pénzmúzeumhoz nemcsak átjárót építenek, ide kerül majd Szőke Gábor Miklós két gigantikus szobra is. Az egyik a G7 korábbi beszámolója szerint az "Arany dinamikája" címet kapta, a leírás szerint pedig az alkotó egy "suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva." A másik egy hatalmas csodaszarvas lesz, 4,5 méter magas, 7,2 méter hosszú, amely egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd. A két szoborért 326 millió forintot fizet az MNB Ingatlan Kft.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt

15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt