szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövidesen változhat a névtábla a Gallicoopnál, pedig pár hónapja még Szijjártó Péter külügyminiszter vágta át a szalagot egy több száz milliós beruházáson.

Bár rendre nyereséget termel, mégis eladták a szarvasi Gallicoopot – erősítették meg a hvg.hu-nak szakipari szereplők. A békési kisvárosban úgy hírlik, Mészáros Lőrinc lett a nagy múltú pulykafeldolgozó cég új tulajdonosa, erről ír a 24.hu is, ám a vevő személyét sem a portálnak, sem lapunknak nem erősítették meg. Hivatalosan egyelőre sem a szarvasi agrárcég, sem a leggazdagabb magyar vállalkozó agrárkonszernje nem válaszolt kérdéseinkre, ráadásul, a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia az üzletet. Kerestük a GVH-t is azzal kapcsolatban, hogy érkezett-e kérelem az új tulajdonostól, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket. Pénteken este, cikkünk megjelenése után a Gallicoop Zrt közleményében a vevőket is megnevezte, nem a Talentis Csoporthoz kerül a vállalat, de a szarvasi pulykafeldolgozó vállalat új elnöke, jelenleg is a Talentis Agro Zrt igazgatósági tagja, korábban ennek vezérigazgatója volt. Csák Gyula ugyanakkor a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság igazgatótanácsában is tag. 

A teljes magyar pulykapiac közel felét lefedi a szarvasi Gallicoop Zrt., ráadásul, az egyetlen cégcsoport, amely a szektoron belül a teljes termékpályát integrálja. A vállalkozói csoport éves árbevétele rendre 35 milliárd forint körül alakul, nyeresége is 1-2 milliárd forint között mozog. A tavalyi 2 milliárdos nyereség után, egymilliárd forint osztalék kifizetését hagyták jóvá, amit szeptember 30-ig kell teljesíteni. Úgy tudjuk, hogy a cégcsoport egyik vállalkozását megtarthatja a főtulajdonos Erdélyi István.

A Gallicoop csoport első darabja egy vágóhíd volt, zöldmezős beruházásként építették még 1989-ben. Harminc év alatt építették fel a teljes termékpályát lefedő, a keltetéstől a vágáson át, a készítménygyártásig minden fázist érintő feldolgozást. Az ágazatot ismerő forrásaink szerint most ennek a legnagyobb része átvándorol a Talentis Agro csoporthoz.

Mészáros Lőrinc agrárkarrierjének kezdetét a felcsúti Búzakalász 66 Kft. jelentette, majd a 2015–16-os földárveréseken szerzett családja 1000 hektárt is meghaladó területet. Orbán Viktor barátja néhány évvel ezelőtt fogott agrárcégek felvásárlásába, majd tavaly májusban a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon jelentették be, hogy a tucatnyi mezőgazdasági cég tevékenységét összehangolják, és konszernné alakul a Talentis Csoport. Tavaly nyáron Mészáros egy külföldi tapasztalatokat is szerzett szakemberre bízta a zsíros portfóliót, amelybe ekkor már beletartozott Simicska Lajos egykori dunántúli agrárbirodalma is. Most a Hanságban építik a 24.hu forrásai szerint másfél milliárd forintos vadászházat. A cégcsoport szakmai vezére a tavasszal még azt nyilatkozta, hogy egyelőre az alapanyag termelésére fókuszálnak, pedig pár hónappal később már komolyan fontolóra vehették a sorból kilógó feldolgozó megvásárlását.

Nem ez az egyetlen üzlet Békés megyében sem: Szarvason éppen a napokban kezdte meg a Mészáros és Mészáros Kft. a holtág vízpótlási projektjét, amire az Országos Vízügyi Igazgatóság írt ki közbeszerzést, másfél milliárd forintért vállalták Mészárosék a munkát. Úgy tudjuk, hogy más helyi agrárcég is terítékre kerülhet, amelyben szintén tavaly zártak egy nagyobb beruházást.

Frissítés: A Szarvasi Agrár Zrt megvásárlását már be is jelentette a Talentis. A cég 2600 hektáron gazdálkodik, jelentős tejelő állománnyal is rendelkeznek. Tavaly ősszel egy sajtüzemet adtak át örménykúti telepükön, közel egymilliárd forintba került a beruházás. Cikkünk megjelenése után, pénteken este a Gallicoop Zrt közleményében írt arról, hogy a vállalatot három magántőkealap vásárolta meg: a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap tulajdonába került a vállalkozás. A Gallicoop Zrt. újonnan megválasztott igazgatósági elnöke Csák Gyula, aki a Talentis Agro Zrt vezetője volt egy ideig, jelenleg a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság igazgatóságának is tagja. A zrt. igazgatósága Muzsek Andrást bízta meg a vezérigazgatói teendőkkel, aki többek között a Sága Foods Zrt. vezérigazgatójaként is tevékenykedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

Mentesen, felelősséggel

Mentesen, felelősséggel

Heves zivatarokkal, felhőszakadással tör be a hidegfront

Heves zivatarokkal, felhőszakadással tör be a hidegfront