Mészáros Lőrinc gyerekei 4,5 milliárd forintért építhetnek iskolát Felcsúton

Mészáros Lőrinc gyerekei 4,5 milliárd forintért építhetnek iskolát Felcsúton

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, most a Fejér-B.Á.L. Zrt. kivitelezi a felcsúti Endresz György Általános Iskola újjáépítését.

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) június végi határidővel, nyílt eljárás keretében kereste a felcsúti Endresz György Általános Iskola kivitelezőjét.

Az Átlátszó azt írja, hogy a tenderre három cég pályázott: a FK-RASZTER Építő Zrt., az Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt., valamint a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. Bár mindhárom cég érvényes ajánlatott adott, a FEJÉR-B.Á.L. lett a befutó a legkedvezőbb árajánlattal. A felcsúti cég nettó 4 549 161 674 forintért vállalta a munkát, alvállalkozóként bevonva az Építő Munkaerő Kft.-t, valamint az ÉLŐ-ENERGIA Kft.-t.

A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. tulajdonosai Homlok-Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc.

Az oknyomozó portál szerint a cég korábban több közbeszerzést is elnyert, ők építhettek például hatmilliárdért iskolát Biatorbágyon, a Bács-Kiskun megyei Izsákon és a Pest megyei Dunakeszin 3-3 milliárd forintért a West Hungária Bau Kft.-vel, de a cég Érden is elnyerte több oktatási intézmény kivitelezését. Így a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumot 6 milliárd forintért építik, az Érdi Szakképzési Centrumot 6 milliárdért ők bővítik ki, és a Batthyány Sportiskola rekonstrukcióját 5,4 milliárd forintért végzik el.

A felcsúti beruházás során egy teljes mértékben akadálymentes, többszintes, 16 tantermes általános iskola épül a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt. Az épület hasznos alapterületét 5611 négyzetméterre, befogadóképességét pedig 600 főre tervezik.

A tervezésre kiírt közbeszerzés először sikertelen lett, másodszorra már összejött a pályáztatás, és ki is hirdették a nyertest, a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.-t. A cég nettó 232 500 000 forintért végezhette el a feladatot.

A felcsúti székhelyű, 19 fős Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. tulajdonosa a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt., amely most elnyerte a kivitelezést.

A tervezőcéget mindössze 3 éve, 2017-ben alapították, de az éves forgalma már abban az esztendőben 72,5 millió forint volt, amely 2018-ra 318 millió forintra, majd tavaly 1 milliárd forintra nőtt. Az adózott eredményüket 3 év alatt meghétszerezték: az első évben 21, majd 42 millió, 2019-ben pedig már közel 165 milliós forintos hasznot hoztak össze.

Hozzászólások