szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a Monostori híd, de az átadását nem verték nagy dobra.

Csupán meghívóval lehet részt venni a két Komáromot összekötő új Duna-híd átadásán – írja a Portfolio a szokásosnál kisebb hírverést kapott eseményről. Az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök mindenesetre posztolt a Facebookra.

Orbán Viktor

Monostori híd. Határtalanul jó // Most Monoštor. Bezhranične dobrý.

A miniszterelnök beszédet is mondott az eseményen, amelyen szlovák kollégája, Igor Matovic társaságában vett részt. Orbán az MTI tudósítása szerint arról beszélt, "a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell".

A Monostori híd névre keresztelt híd ára januárban 440 millió forinttal drágult. Az ár azért ment fel, mert a híd 3. pilléréhez műszigetet kell építeni úgynevezett szádfalas technológiával (lényegében acélpallókat vernek le a talajba, jelen esetben a Duna medrébe, így hoznak létre vízmentes területet, ahol dolgozni lehet). Menet közben azonban kiderült, hogy a tervezett (vibrációs) technológiával nem lehet a szádpallókat elég mélyre leverni, annak ellenére, hogy az előzetes talajvizsgálati jelentés adatai szerint ennek mennie kellett volna. 13 méter helyett csak 1-4 métert sikerült elérni, ráadásul a lemezek többször roncsolódtak a nagy igénybevétel miatt. A lemezeket ezért más technológiával kellett leverni, mindez pedig késést is okozott az ütemtervhez képest.

A hidat építő vállalkozások 1,56 millió euróval szerették volna megemelni a díjukat, ebből az építtető NIF (Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő) Zrt. 1,3 milliót (440 millió forintot) hagyott jóvá.

A hidat építő vállalkozások egyébként:

  • Mészáros Lőrinc Mészáros és Mészáros Kft.-je,
  • illetve a Hídépítő Zrt.

 

Különleges látvány: több mint ezer tonnával tesztelték, hogy sikerült az új Duna-híd

A Komáromnál épülő átkelőre 32, egyenként több mint 31 tonnás teherautót vezényeltek ki.

Az új átkelő a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra helyezkedik el, 2017 nyarán indult a beruházás. A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles híd, acél pályalemezzel. A 600 méter hosszú átkelőn kétszer egysávos főút vezet át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítottak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kaptak.

A hídnak eredetileg 2019 őszére kellett volna elkészülnie, árának körülbelül háromnegyede uniós forrásból származik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk