szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptemberben 90 százalékos és októberben is hasonló mértékű utasforgalom-visszaesésre számít a repülőtér üzemeltetője. A repülőtér ezért több utasforgalmi terület után egy parkolót is lezár.

Több mint kilencven százalékkal csökkent az utasforgalom szeptember első két hetében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztushoz képest. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport közleménye szerint augusztusban közel 400 ezer utas fordult meg a terminálokon. A magyar kormány által bevezetett határzár miatt azonban szeptember egészére vetítve a cég 90 százalék feletti visszaesést vár 2019 azonos időszakához viszonyítva.

Négy ember tologatott egy utasokkal teli Lufthansa-gépet Ferihegyen

A légitársaság földi kiszolgálójának illetékese szerint a vontatóvilla meghibásodása miatt kellett kézi erővel mozgatni a repülőt.

Több légitársaság már jelezte, hogy a kereslet hirtelen csökkenése miatt a következő hónapban is kevesebb járatot indít, így októberben is 80-90 százalék közötti forgalomvisszaesésre lehet számítani.

A Budapest Airport korábban már lezárta a 2-es terminál több utasforgalmi területét, mostantól pedig a Holiday Lite parkoló sem használható.

Az áruszállításban ugyanakkor alig látszik visszaesés: a január-augusztusi időszakban 84 500 tonna árut kezeltek Ferihegyen, ez alig 3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. A forgalom összetétele azonban megváltozott: a hosszútávú járatokkal együtt az alsófedélzeti légi áruszállító kapacitás is eltűnt, elsősorban a dedikált áruszállító járatok szolgálják ki a piaci igényeket. A számuk 17 százalékkal nőtt az év első nyolc hónapjában.

Ferihegy előremenekül: kevés az utas, de sok a fejlesztés - megnéztük

Utasból egyelőre legfeljebb csak márciushoz, áprilishoz képest van sok, ettől függetlenül a fejlesztések szakadatlanul folynak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Így például hamarosan már semmit sem kell majd kiszedni a kézipoggyászból a biztonsági ellenőrzéskor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda

A miskolci medve elől épphogy be tudott ugrani a kocsijába egy gazda

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt