szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A logóját is megváltoztatják a több szempontból is a rabszolgatartásra utaló márkának.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Korábbi ígéretének eleget téve megváltoztatja az Uncle Ben’s termékek nevét és logóját a tulajdonos Mars Food: a márkát a továbbiakban Ben’s Original néven kell keresni – írja a BBC. A Mars Food azzal indokolta a változtatást, hogy tarthatatlan a névhez és a logóban látható archoz tartozó asszociáció.

A márkanévvel kapcsolatos ellenérzések azután erősödtek fel, hogy George Floyd halálát követően tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban tapasztalt rendőri erőszak és az intézményesített rasszizmus ellen.

A termékcsalád logójában látható Uncle Ben (Ben bácsi) a gazdájukat szolgáló feketék régi megszólítására utal; ők nem kaphatták meg az úr/hölgy megszólítást, ehelyett csak bácsik és nénik lehettek. Ennek fényében a logóban szereplő afroamerikai férfi sokak számára tűnt rabszolgának, annak ellenére is, hogy a gyorsrizsekben és egyéb instant alapételekben utazó cég már 2007-ben is próbált úgy tenni, mintha Ben bácsi a cég igazgatótanácsának lenne a tagja.

Az újramárkázott termék 2021-ben kerül a boltok polcaira, a Mars Food pedig bejelentette, hogy kétmillió dolláros alapot hoztak létre a feltörekvő fekete szakácsok támogatására, illetve 2,5 millió dollárt fektetnek be a Mississippi állambeli Greenville-ben, ahol a rizstermékeket állítják elő.

Az amerikai népharag a történelem szemétdombjára küldi Ben bácsit és Jemima nénit

A fehéreket szolgáló kedves, lojális feketék sztereotípiájának egyre kevésbé van helye a tengerentúlon. A rasszizmus elleni tüntetések hatására immár az érintett amerikai cégek is úgy látják, hogy egyes élelmiszermárkáik elfogadhatatlanok, így ezek most nevet és arculatot váltanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is