szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Máig működik rokonságának céghálózata, és milliárdos fejlesztési pénzeket söpör be Simonka György fideszes parlamenti képviselő, noha a napokban induló perében maffiavádakkal kell szembenéznie.

Összezártak a hetekben a fideszes képviselők az orosházi közgyűlésben, és nem engedték az ellenzéknek, hogy fegyelmi bizottságot állítson fel a fideszes polgármester tevékenységének kivizsgálására. Pedig el is engedhették volna a kezét, mivel Dávid Zoltánt Simonka György emberének tartják. A térség országgyűlési képviselője akár nyolc és fél évi fegyházbüntetést is kaphat, miután a vád szerint 2009-2015 között 1,4 milliárd forintot csalt el egy bűnszövetkezetben.

A félelem és a bosszúvágy két stratégiát érlelt ki a térségben: az egyik alapján a legvégsőkig falaznak Simonkáéknak – akárcsak Orosházán –, a másik szerint pedig az egykori harcostársak élére állnak a vádaknak. Egyik sem lehet ínyére a kétharmad szélén billegő Orbán Viktor miniszterelnöknek – írja a HVG.

A képviselő családi és baráti kapcsolathálója működik még, ám rendszerét egyre több veszteség éri. Végső soron Orbánnak kell megválaszolnia azonban azt a kérdést, hogy Simonka megbünetésével vagy megmentésével zsebeli-e be a nagyobb politikai hasznot – azaz szenvedi el a kisebb kárt. Az elmúlt hónapok azt bizonyíthatták a miniszterelnök-pártelnöknek, hogy túl nagy veszélyt jelent, ha akár csak egyetlen rést is hagynak ütni a Fidesz kollektív védelmének pajzsán. Simonka ugyanis akkor került az adóhivatal és az ügyészség látókörébe, amikor a fidesz borsodi képviselője, Mengyi Roland lebukott az alkotmányos költségnek nevezett kenőpénzekkel. Kiderült ugyanis: Simonka is hasonló módon működik.

További részletek a HVG legfrissebb számában és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

HVG-rangsor a magyar vállalatokról: A legnagyobbak és az annak látszók

HVG-rangsor a magyar vállalatokról: A legnagyobbak és az annak látszók